Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolidaritását fejezte ki a CEU az MTA kutatóival

Ez a cikk több mint 5 éves.

Néhány nappal ezelőtt  beszámoltunk róla, hogy a Magyar Tudományos Akadémia  kutatóintézeteinek költségvetéséről, körülbelül évi 28 milliárd forintról ezentúl Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztériuma dönthet, ami egészen eddig az Akadémia demokratikus döntési struktúráján keresztül történt.

A HVG szerint az akadémikusok közül sokan a kutatóintézetek államosítását látják a döntésben. Az elnökség egyhangúlag elutasította a kormány javaslatát, a tagok  hat pontos határozatban foglalták össze az Akadémia állásfoglalását az ügyben, péntekre pedig a Momentum szervez tüntetést az akadémia függetlenségéért.

Ezek után tegnap megjelent a Figyelő újabb listája, aktuálisan épp az MTA társadalomtudósairól.

A tudósokat fényképpel felsoroló írás szerint a listázott kutatók munkájával az a baj, hogy túl sokat foglalkoznak a szexuális kisebbségek társadalmi helyzetével, a nemek közötti egyenlőtlenségekkel vagy a romákkal, a demográfiai válság megoldásáról vagy a gyerekvállalás elősegítéséről pedig nem írnak eleget.

A CEU minderre ragálva fejezte ki ma szolidaritását az MTA-val és kutatóival. A közleményben a következők olvashatók:

„A közelmúltban a sajtóban megjelent támadások és a kutatásfinanszírozással kapcsolatos, a nyilvánosságban megjelent kormányzati tervek miatt a Közép-európai Egyetem (CEU) szolidaritását fejezi ki a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) és kutatóival. Egyetértésben a magyar tudományos közösséggel, úgy véljük, hogy a kutatás szabadsága szempontjából létfontosságú, hogy az Akadémia megőrizhesse önrendelkezési jogát, és hogy a források odaítélése a tudomány szempontjai alapján történjen. Egyetlen intézmény sem tett többet a tudásalapú gazdasági és társadalmi fejlődésért, mint az MTA. Az autonómia megkérdőjelezése és a kutatók elleni megfélemlítési kísérletek megnehezítik, hogy az Akadémia megfelelően szolgálhassa a magyar társadalmat.”

A CEU ezzel viszonozta az MTA tavalyi gesztusát, amikor számos tudományos szervezete és az akadémia elnöke, Lovász László is kiállt az egyetem mellett a Lex CEU-val kapcsolatban.

„A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik. Nagyon fontos a kutatói és oktatói közösség, a szakmai műhelyek, a kutatócsoportok, a tudományos élet egyben tartása. Biztos vagyok benne, hogy a felek megtalálják a zökkenőmentes működést lehetővé tévő megoldást. Az MTA és én magam is szívesen közvetítünk ebben.”

– mondta Lovász László korábban.