Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pénteken a Tudományos Akadémia függetlenségéért tüntetnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Június 22-én pénteken 17:30-kor a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, a Széchenyi téren tart tüntetést a Momentum az MTA függetlenségéért, jelentette be a párt újonnan megválasztott alelnöke, Donáth Anna a Hír TV Reggeli járat című műsorában.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, múlt héten született arról kormányjavaslat, hogy az MTA költségvetésének jelentős része kerüljön át a Palkovics László irányítása alatt álló Innovációs és Technológiai Minisztérium fennhatósága alá. A szóban forgó összeg az MTA kutatóintézményeinek munkájának fedezésére megy, elosztásáról korábban az Akadémia döntött demokratikus keretek között. Az Akadémia tagjai szerint a döntéssel az intézmény függetlensége csorbul, múlt pénteken rendkívüli elnökségi ülésen a megjelentek egyhangúlag döntöttek amellett, hogy elutasítják a tervezett változtatást.

A Momentum „Álljunk ki a tudásért” címmel hirdeti meg a tüntetést, Donáth Anna szerint azért fontos kiállni az MTA mellett, mert ez a döntés lehet a CEU ellehetetlenítése után a következő fejezete a magyar tudományos élet és oktatás romba döntésének.

„Amikor ez a hír előjött, mi már akkor elkezdtünk azon gondolkodni, hogy ezzel kapcsolatban tenni kell valamit. Nem azért, mert önmagában a törvénymódosítás biztosan azt üzenné, hogy akkor a tudományos autonómiát innentől kezdve megszüntetik, hanem, mert ez egy nagyon félelmetes jele annak, hogy még egy terület van, ahol beleírhatnak olyat a törvénybe, hogy „bármit megtehetünk, ha éppen olyan kedvünk van,” – fejtette ki Donáth a műsorban.

A közös megmozdulásra a Momentum mindenkit szeretettel vár. A Donáth Annával készült teljes interjú itt megtekinthető:

A tüntetés Facebook eseménye ezen a linken található: https://www.facebook.com/events/179587409557839/