Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakképzést és az MTA-t is felfalta Palkovics minisztériuma

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma sem lankadtak a képviselői ujjak, szorgosan szavazták meg sorra a Fidesz által benyújtott törvényjavaslatokat és -módosításokat.

A Fidesz-frakció szavaz, elöl Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. július 17-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Elfogadta az Országgyűlés többek közt a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, amely 42 jogszabályt módosít. Átment az országgyűlési képviselők fizetésemeléséről szóló javaslat (micsoda meglepetés!), módosult a csődtörvény és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény is, a gyermekvédelmi rendszerbe beillesztették a tanoda intézményét, a szociális temetés jogintézményének hatálybalépési időpontját pedig 2021. január 1-jére tolták ki – írja az MTI.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a jövőben a kampánytámogatás visszafizetésére, a választási plakátokon közzé kell tenni a megrendelő szervezet nevét, az átjelentkezések miatt a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhetnek, a helyi választási iroda vezetője pedig fegyelmit kaphat, ha urnazárás után fél órával a szavazókörökben nem fejezték be a voksolást – többek között ezt tartalmazza az egyes választásokkal kapcsolatos törvényeknek az Országgyűlés által elfogadott módosítása.

És persze – hiába a hazai és nemzetközi tiltakozási hullám – a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását áthelyezték Palkovics László újonnan felállt minisztériuma alá.

A törvénymódosításoknak „köszönhetően” az MTA kiszolgáltatott helyzetbe kerül, függetlensége és a nyugodt és hatékony kutatómunka alapfeltételei kerülnek veszélybe – legalábbis a hazai tudományos élet több jeles képviselője is kifejezte már ez irányú aggodalmait. Ám Palkovics hajthatatlannak bizonyult, a kétharmados kormánytöbbség pedig gond nélkül meg is szavazta a javaslatot.

És nem csak azt: az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá utalták a kibocsátási egységek kereskedelmének jogkörét is, vagyis eztán Palkovics László gondoskodik majd „a kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek nemzeti éghajlatváltozási stratégiával összefüggésben történő felhasználásáról a zöld beruházási rendszer keretében”.

További érdekesség, hogy az eddig is rettentő mostohán kezelt szakképzés is bekerült az ITM felügyelete alá. Eddig is rengeteg problémát okozott, hogy a közoktatástól leválasztott szakképzés egy teljesen más minisztérium (a Nemzetgazdasági Minisztérium) hatáskörébe tartozott, a mostani váltás annyiban talán még kevésbé megnyugtató, hogy Palkovics már oktatási államtitkárként sem volt híres arról, hogy szakmai szempontok alapján, a szakmai kritikák figyelembe vételével, a 21. század követelményeinek megfelelő színvonalú oktatás kialakításán dolgozott volna.