Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nesze semmi, fogd meg jól! – válaszolta Pintér Sándor Black Cube-ügyben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Homályos, látszólag semmitmondó választ adott Pintér Sándor belügyminiszter Demeter Márta írásbeli kérdéseire, amelyeket az LMP-s képviselő a magyar civil szervezeteket megfigyelő izraeli magáncéggel, a Black Cube-bal kapcsolatban tett fel.

Az ügy előzményei: a választások előtt nem sokkal a Magyar Időkben többrészes cikksorozat jelent meg Bayer Zsolt tollából, amelyben egy „beépített oknyomozó újságíró” titkos hangfelvételeire hivatkozva igyekezett lerántani a leplet a Soros-tert részleteiről, többek közt a menekültekkel foglalkozó Migration Aid szervezeten keresztül. A Migration Aid vezetője, Siewert András cáfolta a cikkben megjelenteket, és jelezte: együttműködnek a hatóságokkal, hogy kiderítsék, ki áll az ügy hátterében. Július elején megjelent egy cikk a Politico.eu-n, amely azt állította, hogy a Black Cube készítette a titkos hangfelvételeket. A Magyar Idők honlapján pedig elérhetetlenné váltak ezzel párhuzamosan Bayer a témával foglalkozó cikkei – ezt a Magyar Idők egyébként technikai okokkal magyarázta. A cikkek ma már újra olvashatóak.

 

A Black Cube nemrég lényegében elismerte, hogy valóban ők végeztek a magyar civilek megfigyelését. Mivel ezt követően a Fidesz megakadályozta, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság tárgyalja az ügyet, Demeter Márta az alábbi írásbeli kérdésekkel fordult Pintér Sándorhoz a választások befolyásolására irányuló akció kapcsán.

  • Vizsgálta-e az Alkotmányvédelmi Hivatal Black Cube magyarországi tevékenységét Siewert András bejelentését követően?
  • Milyen következtetésre jutottak és mit tettek, hogy elhárítsák az izraeli exkémeket foglalkoztató cég magyar embereket megfigyelő és az ország szuverenitását veszélyeztető tevékenységét? Mi tudható a Black Cube tevékenységéről?
  • Megvizsgálták-e, hogyan kerülhettek a Black Cube-től származó információk a Magyar Időkhöz? Ha nem, mi volt ennek az oka? Ha igen, milyen következtetésre jutottak?

A belügyminiszter hétfői válaszából az derül ki, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal valóban folytat eljárást a magyar civileket megfigyelő biztonsági magáncég ügyében, de egyúttal az is, hogy ennél többet tőle nem fogunk megtudni:

„Az Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenysége nem a nyilvánosság előtt zajlik, így a hivatkozott ügyben folyamatban lévő eljárásról, konkrét intézkedésekről, illetve azok eredményéről az írásbeli kérdés keretei között nincs lehetőség tájékoztatást adni.”

Az Index cikksorozatából az derül ki, hogy a Black Cube megbízóit a kormány közelében kell keresni, és a dolgát egyébként valószínűleg jól végző elhárítás munkája akkor fulladt le, amikor erről a titkosszolgálat is tudomást szerzett.

(via 444, Index)

 

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán