Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az iskolai lövöldözést túlélő diákok Amerika-szerte felszólalnak a fegyvertartás szigorításáért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Februárban a parklandi Marjory Stoneman Douglas középiskola 17 tanulójával végzett egy fegyveres fiatal, a tragédia azonban most először nem merülhet csak úgy feledésbe. A lövöldözés túlélői egyből elkezdtek szervezkedni, változást követelni: felszólaltak szigorúbb fegyverviselési és -vásárlási szabályokat követelve, sőt, arra kérték a nagyvállalatokat, bontsanak szerződést az Országos Fegyver Szövetséggel (NRA), ami évente 3 millió dollárt költ a fegyvertartás szigorítása elleni politikai lobbitevékenységekre, és még ennél is többet egyes, fegyvertartás-pártinak ítélt politikai szereplők támogatására.

Míg Donald Trump a tanárok felfegyzerzésével oldaná meg az iskolai lövöldözéseket, a túlélő diákok egészen másképp gondolkodnak a problémáról. A parklandi lövöldözés után „Menet az Életünkért” címet viselő tömegdemonstrációt szerveztek, ami Washingtonban félmillió embert mozdított meg, országszerte pedig 700 kisebb tüntetést tartottak ezzel egyidőben.

Most pénteken pedig országos túrára indultak „Út a változásért” címmel, mely során 75 városban kampányolnak azért, hogy a fiatalok elmenjenek szavazni, és hogy országszerte szorgalmazzák a fegyvertartás megreformálását.

Az első állomás Chicago volt, ahol a fiatalok egy erőszakellenes megmozduláson vettek részt. Több száz ember követelte a fegyvertartással kapcsolatos törvények szigorítását, a  részvevők között több híresség is jelen volt, mint például Jennifer Hudson énekesnő, vagy Will.I.Am. zenész.

Az egyik felszólaló Treyvon Bosley, egy chicagói fiatalokat tömörítő erőszakellenes csoport vezetője volt, aki szerint a parklandi lövöldözést túlélő diákok segítettek felhívni a figyelmet a helyi csoportokra. Bosley testvérét 18 évesen lelőtték, ő maga körülbelül 9 éve küzd az erőszak ellen, ám a csoport munkája kevés figyelmet kapott mindeddig.

Most viszont a parklandi diákok segítségével megfelelő nyilvánosságot kapnak a hozzájuk hasonló kis csoportok is, felhívva a figyelmet az üzenetükre a mindennapos lövöldözésekkel kapcsolatban.

A probléma talán akkor vált igazán kézzelfoghatóvá, amikor a chicagói eseményen felolvasták mind a 147 fiatal nevét, akik ebben az évben fegyveres erőszak áldozataivá váltak – köztük egy 1 hónapos csecsemőét is.

Az Egyesült Államokban követik el a legtöbb fegyveres bűncselekményt, a 100 emberre jutó lőfegyverek száma is itt a legmagasabb, és naponta átlagosan 96 ember, évente pedig 13 ezer ember lesz fegyveres gyilkosság áldozata. Minden egyes iskolai tömegmészárlás után rövid gyász következik, változás azonban nem történik. Ezt törték meg a parklandi túlélők, akiknek úgy tűnik, sikerülhet országossá emelni mozgalmukat.

Forrás: CNN