Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás szerint a hatóságok jól végzik a munkájukat, az elvileg felfüggesztett gödi Samsung mégis tovább zakatol

Gulyás Gergely szerint is fel kell függeszteni a gödi akkumulátorgyár működését, amennyiben a bíróság így döntött, a miniszter szerint azonban vannak megválaszolatlan jogi kérdések az ügyben, és abban sem biztos, hogy a gödi lakosoknak megnehezíti az életét a szomszédjukba települt, számos szabálytalanságon rajtakapott gigagyár működése. Gulyás kijelentéseivel kapcsolatban megkérdeztük a Göd-ÉRT Egyesület alelnökét, Szaszkó Andreát, aki segített tisztázni a helyzetet.

A Telex újságírója kérdezett rá (a videóban 2 óra 2 perc környékén) a mai kormányinfón, mit gondol arról Gulyás, hogy a Samsung gödi akkumulátorgyárának működését egy április 23-i bírósági végzés alapján fel kell függeszteni, a gyár azonban azóta is működik.

A gyár környezethasználati engedélyét a Göd-ÉRT Egyesület támadta meg, mert annak kiadása álláspontjuk szerint jogsértő módon történt, és a hatóság ezzel szabad utat adott az üzem további környezetszennyező működésének. Rengeteg kérdést hagyott ugyanis megválaszolatlanul, illetve sok esetben túl megengedő volt az engedélyt kiadó kormányhivatal a civilek szerint – ideértve például a lakosság pihenését zavaró zajproblémát, az utóbbi időben többször is a gyár környezetében kimutatott veszélyes, magzatkárosító oldószer, az NMP jelenlétét, a vízfelhasználást és a gyár átláthatatlan kibocsátásait. A civilek azonnali jogvédelmet kaptak a bíróságtól, amely azt is kimondta, hogy halasztó hatály alá helyezi a gyár engedélyét, így ott nem folyhat termelés, ameddig a per le nem zárul. Az viszont egyelőre nem egyértelmű, hogy a kétségkívül óriási profitkiesést okozó leállás tényleg megtörténik-e.

A miniszter a mai kormányinfón leszögezte, hogy

„ha ilyen döntés született, és a döntésbe az van beleírva, hogy a működést fel kell függeszteni, akkor természetesen végre kell hajtani az ítéletet.”

A miniszter szerint ugyanakkor kérdéses, hogy jogerős-e a végzés, vagy ha nem az, akkor végrehajtható-e előzetesen, illetve azt is megjegyezte, szerinte nagyon kicsi az esélye, hogy a Samsung már kézhez is kapta a végzést.

Kérdésünkre Szaszkó Andrea, a Göd-ÉRT Egyesület alelnöke elmondta, tudomásuk van arról, hogy a Samsung már fellebbezett, ami arra enged következtetni, hogy kézhez kapta a végzést.

Szaszkó Gulyás felvetésére reagálva hangsúlyozta, jogászuk álláspontja szerint ameddig a fellebbezésről dönt a bíróság, a gyár nem működhetne, hiszen a környezethasználati engedélye jelenleg nem jogosít környezethasználatra. Ennek ellenére mégis zajlik a termelés, amit a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak kellene megakadályoznia.

A bíróság döntése a Samsung újabb gyárbővítését is megakasztja elvileg, ezzel kapcsolatban Szaszkó hozzátette, ez azért is fontos, mert lekövethetetlen, hogy az évek óta zajló a folyamatos bővülés során milyen újabb zaj- és egyéb kibocsátó pontok (kémények, kürtők stb.) jönnek létre.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e a kormánynak vagy a kormányhivatalnak intézkednie, vagy legalábbis ránéznie az ügyre, Gulyás azt mondta,  „ha van egy bírósági ítélet, azt mindenkinek végre kell hajtani” – legyen szó az  államról vagy épp a Samsungról. A miniszter nem szándékozik külön utánakérdezni az ügy állásának, de szerinte most, hogy hosszan beszéltek erről a kormányinfón, biztosan külön is ránéznek az illetékesek az ügyre, amivel kapcsolatban a sajtónak egyébként mindeddig nem válaszolt sem a kormányhivatal, sem a Samsung.

Gulyás arra az újságírói kijelentésre, miszerint a gyáróriás megnehezíti a környékén élők mindennapjait azt, a kormánypropagandához mérten is erős választ adta, hogy:

„Hogy megnehezíti-e az ott élők életét, azt nem tudjuk, akik ott dolgoznak, és ott keresik a családjuk kenyerét, azoknak valószínűleg megkönnyíti az életét”.

Arra a felvetésre, hogy a hatóságok mennyire vannak felkészülve a rájuk zúduló rengeteg akkuipari szabálytalanságra, azt válaszolta, szerinte az elmúlt években kifejezetten komoly jártasságra tettek szert, és minden gyárnak a legszigorúbb környezetvédelmi sztenderdeknek kell megfelelni, amikor egy működési engedélyt elbírálnak. Ráadásul szerinte nem lebecsülendő, hogy politikai vita is jellemzi az akkugyárak körüli botrányokat,  de szerinte, ha van alapja egy ilyennek, akkor, mint azt a mostani gödi példa is azt mutatja, az ügy bíróság elé kerül.

Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy Kiss Csaba, a környezetvédelmi joggal foglalkozó EMLA Egyesület igazgatója nemrég a Telexnek arról beszélt, a gyár a jelek szerint nem állt le, és nem valószínű, hogy bármikor le akarnának állni. Szerinte erre azért is van lehetőségük, mert

Magyarországon nem igazán van apparátus arra, hogy az ilyen bírósági végzéseknek érvényt szerezzenek. Kiss szerint az egyetlen, amit a kormányhivatal ilyenkor tehet, az lenne, hogy felszólítják a céget a működés leállítására, de nem valószínű, hogy erre sor fog kerülni.

Ha csupán minden kétszázadik olvasónk beszállna egy mozijegy árával, vagy minden századik 1000 forinttal, a tavaszi kiadásainkra már nem lenne gondunk!

Ötmillió forintot szeretnénk összegyűjteni május végéig. Ha a magyar médiatér szerinted is szegényebb és szürkébb lenne a Mérce nélkül, arra kérünk, segíts te is! Szállj be akár 1000 forinttal! Nem luxuskiadásokra gyűjtünk, a működésünk a tét!

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán