Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Hamasz már beleegyezne a tűzszünetbe, Izrael mégis megtámadta Rafahot

Hétfőn kiderült, hogy a Hamasz terrorszervezet politikai vezetősége elfogadott volna egy túszcserét és egy tűzszünetet is Gázában. Benjamin Netanjahu izraeli kormányát viszont az ajánlat nem érdekelte, a túszok kiszabadítása helyett a háború folytatását választották.

Egyelőre visszautasította az Egyiptom és Katar vezetősége által Kairóban előkészített tűzszüneti megállapodást Izrael Állam kormánya. Az Al Jazeera londoni kiadása hétfőn délután t beszámolt arról, a tűzszüneti megállapodás tervezete több fázisban biztosította volna az izraeli és palesztin túszok cseréjét, valamint Izrael jelenlegi, gázai háborújának befejezését.

A tervezet szövegét a Hamasz vezetői az Al Jazeerával is megosztották.

A megállapodást viszont Izrael állam háborús kabinetje hétfőn délután határozottan elutasította. Bejelentették, az izraeli hadsereg a tervezet ellenére is ugyanúgy egy a déli Rafah határváros elleni, nagyszabású katonai offenzívára készül. Az Egyesült Államok, amely komoly erőkkel támogatja Izraelt, eközben a javasolt, részletes tűzszüneti tárgyalásról egyelőre semmiféle nyilatkozatot nem tett közzé.

Ha a megállapodás jelenlegi formájában megszületne, az azt jelentené, hogy a 2023. október 7-én, Izraelt ért súlyos, közel 700 civil életét követelő terrortámadásért felelős Hamasz lényegében elismeri vereségét, és az izraeli túszai még élő részét is átadja nekik, cserébe az ősz óta Izrael által megsokszorozott számú palesztin rabok egy részét kapná vissza.

Az izraeli álláspont szerint azonban október 7-e után egyedüli legitim politikai céljuk csupán „a Hamasz felszámolása” lehet a Gázai övezetben, ugyanakkor nem világos, mit tekintenek a cél végleges elérésének. A Netanjahu miniszterelnök Joáv Gallant hadügyminiszter és Beni Gantz vezérkari főnök által alkotott izraeli háborús triumvir most éppen úgy fogalmaz, Rafah lerohanása jelentheti ennek a szimbolikus politikai célnak a katonai eszközökkel való elérését.

Az izraeli álláspontnak ugyanakkor ellentmond, hogy az október óta tartó háborúnak palesztin oldalról főként civil áldozatai vannak, számuk immár 34 000 fölé esik. A Hamasz katonai szárnya, a Kasszam Brigádok operatív képességeit ezzel szemben még most sem sikerült felszámolni. Híradások szerint a Kasszam vezetője, Jahja Szinvár továbbra is az övezet területén tartózkodik, a milicisták pedig az északi Gázavárostól Han Júniszig továbbra is támadások sorozatát hajtja végre izraeli katonai célpontok ellen.

Olyannyira igaz ez, hogy a hétvége folyamán Szinvár emberei még az izraeli területen, a gázai határ mellett fekvő Kerem Salom katonai bázist is célba vették rakétáikkal, két izraeli katonai személy halálát okozva. A Kerem Salom bázis elleni támadás is megnehezítette izraeli részről a tűzszüneti határozat elfogadását hétfőn.

A gázai civileknek a déli Rafah-ból, ahol jobb híján számos Gázavárost és a déli Khan Júniszt elhagyó lakó menekült és most primitív körülmények között, sátrotáborban él, viszont már nincsen hova menekülniük. Keddre virradóra Izrael hadserege tankokkal az utolsó, Egyiptom felé vezető átjárót is elfoglalta, arra hivatkozva, hogy a rafahi határátkelőt „terrorizmus céljaira” is használták. Ez azt jelenti, hogy a Gázai övezet összes, külvilág felé vezető átjáróját Izrael ellenőrzi jelen pillanatban.

A súlyos humanitárius helyzetért Izrael kormánya és médiája egyértelműen a szomszédos Egyiptomot tette felelőssé, amiért szerintük az ország megtagadta a belépést a gázaiaktól.

A civilek több Rafahot ért súlyos és egy tucat ember halálát okozó légicsapást követően pánikhangulatban a már háború sújtotta és lerombolt északi részek felé menekülnek jobb híján, biztonságot azonban jelenleg Gázában sehol sem lelhet senki.

A helyzet bemutatását nehezíti, hogy az utolsó nagy hírcsatornát, ami mind Izraelből mind a gázai övezetből és Ciszjordániából egyszerre tudósított, vasárnap az izraeli kormány rendelettel kötelezte a televíziós sugárzás beszüntetésére. Az angol nyelvű Al Jazeera így televízión már nem elérhető Izraelben, helyszíni tudósítási engedélyeiket visszavonták, a televízió jeruzsálemi szerkesztőségét pedig razzia során kutatta át a rendőrség. A hivatalos, izraeli indok itt is a média „terrorizmuspártisága” volt, de a valóságban a cél az lehet, hogy egy nagyobb rafahi offenzíva előtt Izrael hadserege szorosabb és fokozottabb ellenőrzés alá vonja a Gázából kijutó híreket, információkat is.