Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tüntetést elmosta az eső, de sokan maradtak a Kossuth téren – percről percre

Ez a cikk több mint 6 éves.
 • Április 14-én több mint százezren vonultak utcára, egy héttel később pedig újra több tízezres tömeg gyűlt össze.
 • A május 8-i tüntetést még az előző esemény végén bejelentették, az időpontra az Országgyűlés alakuló ülésének napja miatt esett a döntés.
 • A 3.0 Mi vagyunk a többség – Tüntetés a demokráciáért néven meghirdetett tüntetésre majdnem 40 ezren jelezték az érdeklődésüket.
 • A tüntetés elején megtelt a Kossuth tér, de elég szellősen.
 • Nem hangzott még el az összes beszéd, amikor lecsapott a zivatar, a jégeső miatt a tömeg nagy része hazament.
 • Pár százan maradtak a téren, ők a rendőrökkel szemben sorakoztak fel a Parlament lépcsője előtt.
 • A Mérce percről percre tudósított az eseményekről, élő közvetítésünket itt lehetett nézni:

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Így festett a tér valamivel 8 után:


Kicsivel később pedig így:

Tudósítóink szerint lassan elfogy a lendület, hideg is van, és nem tűnik úgy, hogy lenne még elegendő erő a folytatáshoz, legalábbis ma este.

Ezzel zárjuk a ma esti közvetítést, köszönjük a figyelmet!

Fotó: Mérce

 

A Magyar Nemzet utódját osztogatják a Kossuth téren.

Így néz ki a tér a Parlament felől:

Fotó: Mérce

így a másik oldalról:

Fotó: Mérce

így pedig a harmadikról:

Fotó: Mérce

 

 

A dühösebb életképek mellett – Nem félünk! skandálták például néhányan, öklüket magasba emelve a rendőrök előtt alig néhány méternyire -, olykor zeneszámok foszlányai hallatszanak, és a jelenlévő néhány száz ember között kedélyesebb arcokat látunk.

„Elvesztette közpénz jellegét,

Elvesztette elnök jellegét, jogállam jellegét”

(A lázadás éve)

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

A rendőrsorfal mindezt szenvtelenül figyeli:

Kép: Mérce

 

A szervezők körbejárták a teret, hogy nyomatékosítsák, a tüntetésnek vége, és ezzel az ő büntetőjogi felelősségüknek is.

Kép: Mérce

Az eső múltával azonban sokan a maradás mellett döntöttek, és jelenleg a rendőrsorfallal szemben skandálják az ismerős rigmusokat:

Demokráciát!

Még több stadiont!

Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hej!

Mocskos Fidesz

Magyar rendőr velünk van!

A teljesen elázott tüntetők közül sokan kitartanak, a Parlament lépcsőjén felállt rendőrsorfal előtt zúg a „mocskos Fidesz!”

Élő közvetítésünk:

Tudósítóink szerint olyan volt a zuhi, mintha ruhában álltak volna be a zuhany alá, és az atv tudósításából azt is megtudtuk, hogy az ő kollégájuk alsógatyájából is folyik a víz.

Ennek ellenére, az eső múltával sokan visszaszivárognak a térre, felzúgott a Mocskos Fidesz, többször a Viktátor is, és a rendőrség nagyobb csoportja is felsorakozott a Parlament lépcsőin, amire a tömeg füttykoncerttel reagált.

A térről néhány perc alatt sokan eltűntek a zuhogó eső miatt, a szervezők azt is kérték, hogy a színpadtól távolodjon el mindenki.

De azért még felharsant a „Viktátor!”, most pedig a „Gyertek vissza!”

A zivatar előtt készült utolsó kép még valahogy így festett:

Kép: Mérce

Lakatos Béla, Ács polgármestere azt mondta, ma ellenzékben lenni nagyon nehéz dolog, de nem szabad abbahagyni, csinálni kell tovább, jobban, még többet.  Kiemelte, hogy el kell hitetni a vidék emberével, hogy ő a  fontos, nem pedig az a migráns, „akit még nem láttunk soha”.

Feltette a költői kérdést:

„Hová lett az az Orbán Viktor, akivel akkor söröztem, amikor a Felcsút még az ácsi Kinizsivel játszott, ma pedig azt mondja, hogy migránsok a romák?”

Kép: Mérce

Lakatos hozzátette, csinál egy pólót, amire az lesz írva, hogy „600 éve migráns”.

Beszédét azzal zárta: minden cigány és magyar ember csak együtt tudja felemelni ezt az országot.

 

 

 

Lecsapott a zivatar, a tüntetők áznak, de a beszédek folytatódnak a színpadon. Felzúgott az „Orbán, takarodj!”

Kép: Mérce

Hidvéghi B. Attila, a Romnet főszerkesztője a romák helyzetével indította beszédét, és keményen számon kérte a kormánypárti politikusok nyilatkozatait a „több száz éve integrálhatatlan romákról”, de azokról az ellenzékiekről is, akik a cigányságot okolják a kétharmados győzelemért.

Szerinte, ahogy a nyugdíjasok sem adták el az Erzsébet utalványért vagy a gázszámláért a szavazatukat, úgy a romákat sem lehetett egy az egyben megvenni. A kollektív bűnösök keresése csak szélesíti az árkokat.

Itt az idő komolyan venni a romákat, és elismerni, hogy a baloldal magukra hagyta és nem tekintette partnernek őket.

Hosszú távú, aprólékos munkára van szükség: újra kell építeni az emberek bizalmát, meg kell hallani a hangjukat. Csak így lehet újjáépíteni az országot, és megmutatni, hogy „mi”, azaz a kormánykritikusok vannak többségben.

 

 

 

József Attila: A számokról című versét szavalta el Galkó Balázs színművész, aki visszaadta tisztikeresztjét, amikor Bayer Zsoltot kitüntették.

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Kép: Mérce

Fotó: Mérce

A Kossuth tér hátuljában már kicsit szellősen állnak az emberek, de a teret megtölti a tömeg:

A harmadik felszólaló, Gyetvai Viktor diáktüntető Martin Luther Kinget parafrazálva arról beszélt, hogy volt egy álma  egy olyan Magyarországról, ahol nem a társadalmi csoportok szándékos leszakítása és a kiszolgáltatottak elnyomása zajlik, ahol nem uralkodik el a feudalizmus.

Ez az álma – mint mondta – április 8-án éjjel elbukott. Ezután jelen időre váltva így fogalmazott: van egy álma egy olyan Magyarországról, amelyet a civilek tudnak helyre tenni.

Az ellenzéknek szerinte egy tömbbe kell rendeződnie, és értékeket kell megfogalmaznia. Ez egy hosszú munkával járó folyamat, amelyet most kell elkezdeni. ”

Maradunk és cselekszünk, vagy kussolunk, és elmegyünk!” – harsogta Gyetvai.

Kép: Mérce

Az ellenállás Gyetvai szerint az utcán kezdődik, de egy közös össznemzeti minimumban kell folytatódnia, ami egy hiteles csapatnak kell létrehoznia.

Bár fontosnak nevezte az azonnali változást, azonban hosszú távú változásnak is történnie kell, amelyhez minőségi oktatásra van szükség. Mint mondta, Orbán Viktor nem akarja, hogy gondolkodó emberek jöjjenek ki az iskolákból, akik nem veszik be a „kormányzati bullshitet”.

A napokban érettségizőkhöz szólva így fogalmazott: nem elég holnap történelmet írni, mert el kell kezdeni a valós idejű történelmet formálni. A fiatalokat arra kérte, szervezzék együtt a Diákvagyok! mozgalmat, és legalább a lelkiismeretük miatt kezdjék el most a cselekvést.

Az író rövid videóban nyilatkozott egy olyan civilként, „akiket listáznak, hazaárulóznak”. Parti Nagy szerint az nem járja, hogy egy új parlament alakuló ülése előtt rohamrendőrök penderítik ki a tüntetőket az Országház elől.

„Fel kéne szabadulni már!”

 

Ahogy azt az előző két tüntetésen is tapasztalhattuk, az ellenzék politikusai most is kijöttek a tüntetők közé, közvetlenek, beszélgetnek a tüntetőkkel. Helyszíni tudósítóink eddig Kunhalmi Ágnessel és Hadházy Ákossal találkoztak.

Kép: Mérce

Kép: Mérce

A második szónok szerint a tüntetők már harmadjára bizonyítják, hogy szeretik ezt az országot. Lukácsi szerint a jelenlévőknek láthatatlan szövetséget kell alkotnia.

Orbán Viktor kijelentését cáfolja, mert úgy véli, a kormányfő „se nem keresztényi, se nem demokrata”. Majd ennek alapján az „Úrjézust” hívja segítségül a NER kritikusaként. Az Úrjézus például nem támogatná, hogy kisgyermekes családokat lakoltassanak ki Kőbányán.

Lukácsi a A Város Mindenkié csoport ez ügyben szervezett szombati tüntetésére invitál, illetve arra, hogy írjuk alá ahang.hu oldalon indult petíciót.

És arra is buzdít, hogy a jelenlévők vegyék meg a Magyar Nemzet bezárása után indult Magyar Hang című, helyben is terjesztett újságot. Végezetül pedig arra, hogy mindenki vegyen részt az időközi választások kampányaiban.

Elsőként az egyik főszervező, Gulyás Balázs lépett színpadra. Az örmény ellenzék sikerével példálózott, ugyanakkor rámutatott, hogy míg Örményországban volt az ellenzéknek valódi vezetője, nálunk még tanulniuk kell az együttműködést.” Ha az ellenzék ezt magától nem tudja, szívesen segítünk” – mondta Gulyás. Szerinte nem az a lényeg, hogy az egyik vagy másik párt talpalatnyi előnyhöz jusson, hanem, hogy a Fidesz korrupt rendszere megdőljön.

Kiemelte, hogy az első lépés az önkormányzati választásokra való felkészülés, ahol az ellenzéki pártoknak meg kell egyezniük, hogy mindenhol egy jelölt mérkőzzön meg a fideszes indulókkal. A legsürgetőbb a józsefvárosi választás, ami közel, alig több mint két hónap múlva esedékes.

Néhány perccel hat óra után a szervezők szerint tízezren gyűltek össze, folyamatosan érkeznek a térre:

A kedd esti tüntetést „3.0 Mi vagyunk a többség – Tüntetés a demokráciáért” címmel hirdette meg a Mi vagyunk a többség Facebook csoport, kedd délutánig közel 10 ezer ember jelezte, hogy résztvesz rajta és közel 30 ezren, hogy érdeklődnek az esemény iránt.

Ezúttal nem terveznek vonulást, az egész tüntetés a Kossuth téren zajlik majd. Az esemény kimondott követelése többek közt, hogy

 • Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez,
 • hozzák nyilvánosságra az OLAF-jelentést az Elios-ügyről,
 • legyen sajtószabadság, a közmédia ne szolgálja a kormánypropagandát,
 • az ellenzék lépjen fel a hatalom önkényével szemben.

Céljai közt pedig szerepel, hogy a tüntetésen résztvevők és az azzal szimpatizálók

 • megvédjék a civileket, önkormányzatokat és bíróságokat,
 • legyenek szolidárisak azokkal, akiket a kormány magára hagy,
 • legyenek aktív, cselekvő állampolgárok a tüntetéseken kívül is.

A tüntetésen felszólalók listája:

 • Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője,
 • Lakatos Béla, Ács város polgármestere,
 • Lukácsi Katalin, a „Viszlát kétharmad” aktivistája,
 • Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója,
 • Gulyás Balázs, aktivista,
 • Gyetvai Viktor, diáktüntető ,
 • Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár.
 • Parti Nagy Lajos író videóüzenetet küld,
 • Galkó Balázs színművész pedig verset mond.

Egyelőre néhány ezren, jó hangulatban készülnek a 18 órás kezdésre a demonstrálók az Országház épülete előtt .

 

Helyszíni tudósítóink szerint az idősebb korosztály nagy számban képviselteti magát, a munkából indulók még nem értek oda a térre.

A kreatív transzparensek ezúttal sem hiányoznak:

 

 

 

A ma esti tüntetést megelőzően már sok különböző kormányellenes esemény lezajlott az elmúlt másfél napban: az eseménysor a Civil Ellenzéki Kerekasztal menetével kezdődött hétfő délután öt órakor, akik az ellenzéki pártok székházait járták végig, hogy petíciót adjanak át képviselőiknek arról, hogy ne legitimálják azzal a kormányt, hogy átveszik parlamenti mandátumaikat. A menetről videó is készült:

Eközben a Kossuth téren szintén öt órától gyülekeztek az emberek, hogy a parlamenti őrség és a TEK elvileg hat órakor kezdődő kordonállítása előtt még felállhasson a Parlament épülete körül egy élőlánc. Előzőleg elég nagy felhajtás kerekedett a kordonállítás körül, a Jobbik bejelentette, hogy 8-án elbontják, a TASZ pedig pert nyert a rendőrség ellen, akik a kordonra hivatkozva először nem engedélyezték az élőláncot, a bíróság döntése értelmében azonban engedélyezniük kellett. Mindennek ellenére végül nem is lett kordon.

Fotó: Május 7-én élőlánc állt fel a Parlament épülete elé. / Mérce

Az élőlánc így zavartalanul felállhatott, azonban ahhoz nem voltak elegen, hogy körbeérjék az épületet. Körülbelül 25-50 ember éjszakára is a Parlament előtt maradt, a rendőrség csak reggel hat után kezdte meg a tér kiürítését. A tüntetőket igazoltatták, és mivel néhányan megtagadták, hogy önként levonuljanak a térről, ellenük kényszerítő intézkedést foganatosítottak.

Fotó: Az élőlánc egyik résztvevőjét a rendőrök kiviszik a Kossuth térről. / Mérce

Ezután a rendőrök élő kordont alakítottak ki a tér köré, 10 órakor pedig elkezdődött a Civil Ellenzéki Kerekasztal reggeli tüntetése. A beszédek közben váratlanul a rendőrök elálltak a tüntetők elől, akik azonnal berohantak a térre. A rendőrsorfal a Parlament lépcsőjén állt fel, egészen addig be tudott menni a körülbelül 200 tüntető. Ezt követően egészen estig a Parlament körül mozogtak a tüntetők kisebb csoportjai.

A reggeli eseményekről élőben közvetítettünk:

A választások után először április 14-re hirdettek meg az eredménnyel elégedetlenek számára tüntetést Budapesten, amin végül több mint százezren vettek részt. A „Mi vagyunk a többség!” néven futó tüntetés az Operánál kezdődött, hivatalosan pedig a Kossuth téren ért véget, de a tüntetők kisebb csapatai a Fidesz-székházhoz és az Oktogonra vonultak.

Fotó: Az április 14-i tüntetésen a tömeg megtöltötte a Kossuth teret. / Mérce

A tüntetést percről-percre közvetítettük.

Egy héttel később újra utcára vonultak a választási eredmények miatt, ekkor már kevesebben mint egy héttel azelőtt, de még mindig több tízezren gyűltek össze. Timelapse videónkon jól látszik, mekkora volt a tömeg:

A tüntetés végén a szervezők bejelentették, hogy a következő tüntetést május 8-ra, az Országgyűlés alakuló ülésére hívják össze. Az április 21-i tüntetésről készült közvetítésünket itt lehet visszanézni:

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}