Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tüntetők betódultak a Kossuth térre

Ez a cikk több mint 5 éves.

10 órakor kezdődött a Civil Ellenzéki Kerekasztal tüntetése, reggel 6 után nem sokkal a rendőrség kiürítette a teret, és bár az élőláncból ott maradt körülbelül 50 ember többsége önként ment ki, néhányakat kényszerítő intézkedéssel, igazoltatás után tettek ki a térről. Ezután felállt a rendőrsorfal, majd néhány órával később elkezdődött a tüntetés.

A Jobbik az alakuló ülés idejére még korábban kordonbontást hirdetett, ám erre nem volt lehetőség, ugyanis kordonok helyett rendőrök állták el az utat.

A beszédek közben azonban egy ponton a tüntetők elől elállt a rendőrsorfal, így bezúdultak a térre, egészen a lépcsőkig.

Zúg a Viktátor, a Mocskos Fidesz, meg a Gyertek ki.

Helyszíni tudósítóink szerint nem csak az Alkotmány utca, de a Vértanúk tere felől is mennek be a térre az emberek, egészen a Parlament lépcsőjéig.

A területet a TEK legkésőbb 11 óráig zárta le, védett személy tartózkodása miatt, vélhetően a tüntetőket azért engedték be, mert okafogyottá vált a lezárás.

Fotó: Mérce

Rendőrsorfal a lépcső tetején (Fotó: Mérce)

A téren körülbelül 200 ember tüntet, dudálnak, fütyülnek, skandálnak.

Mindeközben az Országházban a Fidesz már le is fotózkodott, miután részt vettek az ökumenikus istentiszteleten. Lázár Jánost sehol sem találjuk a képen.

A Fidesz-KDNP frakciójának tagjai az Országház fõlépcsõjén az Országgyûlés alakuló ülése elõtt (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Frissítés (10:54)

A Kossuth téren a tüntetők újra élőláncot formáznak az Országház körül. Arról nincs hír, hogy a 10-kor kezdődött, és időközben félbeszakadt tüntetésnek, ami az Alkotmány utca sarkán kapott helyet, mi lesz a sorsa.

Így néz ki az élőlánc:

Ahogy az élő közvetítésünkből (a cikk alján nézhető) is kiderül, a tüntetés meglehetősen spontán alakul, kisebb csoportok alakulnak ki, néhányan beszédeket mondanak, mások az élőláncot szervezik, sok a transzparens, sok a különféle skandálás. És bár az Országházat nem éri körbe a lánc, de jóval többen vannak, mint tegnap este, néhányan pedig épp a garázsbejáróhoz vonulnak, hogy a távozó képviselőket köszöntsék.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Élő közvetítésünket az eseményekről itt lehet nézni: