Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiürítik a Kossuth teret, a java még csak most jön

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap koraeste a Jogállamot csoport szervezett élőláncot a Parlament köré (beszámolónk itt olvasható), a csúcsidőszakban több százan állták körbe az Országházat – bár körbe azért nem érték -, a térre az Oktogon Közösség hangszórókkal felszerelt gurulós kocsit tolt/emelt be, erről folyamatosan szólt a zene.

Szombaton derült ki, hogy a TEK éjféltől egy jó nagy területet lezár (a parlamenti őrség csak a Kossuth teret zárhatja le), éjszaka azonban az élőlánc megmaradt résztvevői (körülbelül 25-50 ember maradt) leginkább a hideggel küzdöttek, sem este 11-kor, sem éjfélkor, sem hajnali 4-kor nem ürítették ki a teret (bár a tüntetők minden pillanatban várták).

Fotó: Mérce

Végül a rendőrség az előzetesen megbeszéltek értelmében a parlamenti őrség kérésére nem sokkal hajnali 6 után kezdte meg a tér kiürítését, a tüntetők egy része azonban leült a földre, jelezve, hogy nem akarják elhagyni a területet.

fotó: Mérce

A körülbelül két tucatnyi tüntetőt a rendőrség igazoltatta, majd többszöri felszólítás után egyesével kivitte a térről. A többség önként levonult, de volt, aki ellen kényszerítő intézkedést foganatosítottak.

Fotó: Mérce

Folyik a tér kiürítése (Fotó: Mérce)

Mivel éjszaka a tüntetők krétával rengeteg rajzot és üzenetet hagytak a Kossuth téren, azokat most gépekkel takarítják le, rendőrsorfal mögött.

10 órától a Civil Ellenzéki Kerekasztal tart demonstrációt a Bajcsy-Alkotmány utca sarkán, 18 órakor pedig a Nem maradunk csendben csoport harmadik tüntetése kezdődik majd a Kossuth téren (addigra már nem lesz lezárva a terület).

Közvetítésünk itt követhető: