Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folyamatos tüntetés

Ez a cikk több mint 5 éves.

A ma esti tüntetést megelőzően már sok különböző kormányellenes esemény lezajlott az elmúlt másfél napban: az eseménysor a Civil Ellenzéki Kerekasztal menetével kezdődött hétfő délután öt órakor, akik az ellenzéki pártok székházait járták végig, hogy petíciót adjanak át képviselőiknek arról, hogy ne legitimálják azzal a kormányt, hogy átveszik parlamenti mandátumaikat. A menetről videó is készült:

Eközben a Kossuth téren szintén öt órától gyülekeztek az emberek, hogy a parlamenti őrség és a TEK elvileg hat órakor kezdődő kordonállítása előtt még felállhasson a Parlament épülete körül egy élőlánc. Előzőleg elég nagy felhajtás kerekedett a kordonállítás körül, a Jobbik bejelentette, hogy 8-án elbontják, a TASZ pedig pert nyert a rendőrség ellen, akik a kordonra hivatkozva először nem engedélyezték az élőláncot, a bíróság döntése értelmében azonban engedélyezniük kellett. Mindennek ellenére végül nem is lett kordon.

Fotó: Május 7-én élőlánc állt fel a Parlament épülete elé. / Mérce

Az élőlánc így zavartalanul felállhatott, azonban ahhoz nem voltak elegen, hogy körbeérjék az épületet. Körülbelül 25-50 ember éjszakára is a Parlament előtt maradt, a rendőrség csak reggel hat után kezdte meg a tér kiürítését. A tüntetőket igazoltatták, és mivel néhányan megtagadták, hogy önként levonuljanak a térről, ellenük kényszerítő intézkedést foganatosítottak.

Fotó: Az élőlánc egyik résztvevőjét a rendőrök kiviszik a Kossuth térről. / Mérce

Ezután a rendőrök élő kordont alakítottak ki a tér köré, 10 órakor pedig elkezdődött a Civil Ellenzéki Kerekasztal reggeli tüntetése. A beszédek közben váratlanul a rendőrök elálltak a tüntetők elől, akik azonnal berohantak a térre. A rendőrsorfal a Parlament lépcsőjén állt fel, egészen addig be tudott menni a körülbelül 200 tüntető. Ezt követően egészen estig a Parlament körül mozogtak a tüntetők kisebb csoportjai.

A reggeli eseményekről élőben közvetítettünk: