Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK határolódjon el a hazug gyalázkodástól és gyerekek politikai célú kihasználásától!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Lehet-e beszélni a határon túli kettős állampolgárok szavazati jogáról másképp, mint a „nemzetáruló vs. mélymagyar” szembeállításán keresztül? Szavazzanak-e a határon túli magyarok a 2018-ban esedékes országgyűlési választásokon? A Választás határok nélkül sorozatunkban 2017 őszén erről próbáltunk konstruktív vitát generálni, amely végül a következő évre is átcsúszott – határon inneni és túli megszólalókkal.

Szombat este, amikor megláttam a fotót az interneten, teljesen elborult az agyam. Épp aznap írtuk meg újra, mennyire gyomorforgató, amikor fideszes politikusok gyerekeket használnak politikai célokra. És akkor ott állt előttem három székelyruhás kisgyerek a szüleikkel, a Facebook oldal pedig hangosan hirdette, hogy ez a család ne szavazhasson a választásokon, anélkül, hogy valódi bizonyítékuk lenne arra, egyáltalán rendelkeznek-e választójoggal a képen szereplő felnőttek.

A Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt nevű Facebook oldalról van szó, nem kell túl sok magyarázat, hogy miért is kampányolnak. Időközben kiderült, hogy egy székelyföldi család fotóját lopták el, adtak nekik fiktív nevet, és biggyesztették ki az internetre, hogy a kommentelők alatta jó ízűen románozhassanak, és válogatott szitokszókat vágjanak a fejükhöz.

Kommentek a székelyföldi család lopott fotója alatt

A családapa írt az oldalnak, hogy távolítsa el a fotót. A mai napig nem történt ez meg. Személyesen jelentettem a fotót a Facebooknál, jó pár ismerősöm hasonlóan tett, és úgy hallom, sokan mások is. A Facebook szerint semmi gond nincs ezzel az egész művelettel, de ha felzaklat, forduljak érzelmi támaszért ismerősökhöz vagy szakemberhez. Hát köszönöm szépen!

Amúgy az egész poszt hemzseg a hazugságoktól. A fotón szereplő nő például nem regisztrált a választásokra, és 2014-ben sem szavazott sem a férfi, sem a nő. A család hét évig élt és dolgozott Zalaegerszegen, itt született mindhárom gyerek is. Ehhez képest a Facebook oldal posztja ezt hirdeti:

„Levelet kaptunk a Pásztor családtól. Írásukban boldogan fejtik ki, hogy ugyan egy percet nem éltek Magyarországon, és nem is akarnak idejönni, mert jó nekik Erdélyben, de mégis el fognak menni szavazni a 2018-as választásokon, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől!
Undorító, elég a szavazatvásárlásból!
Lájkold és oszd meg a képet, ha te is elvennéd a Pásztor család szavazati jogát!”

Az oldal már januárban is dobott egy hasonló hamisítást. Egy norvég tanárnő fotóján szereplő feliratot írták át (az eredeti kép épp az ilyen hamisítások terjedésének veszélyére hívta fel a figyelmet!), majd hozzácsaptak egy hamis nevet és megpörgették hatalmas sikerrel.

A dolognak megkerülhetetlen a pártpolitikai vonatkozása: a DK petíciójának aláírására hív fel az oldal, mely petíció a határon túli magyarok választójogának elvételére szólít fel. Bár mindkét fél tagadja, hogy köze lenne egymáshoz, a véletlen egybeesés minimum kérdéseket vet fel.

Sokszor, sok fórumon elmondtam már, nem gondolom, hogy ne lehetne politikai vitát folytatni a határon túli kettős állampolgárok választójogáról. De azt is elmondtam, hogy a DK kampánya semmivel sem különbözik a Fidesz menekültellenes kampányától. Célja, hogy a gyűlölet segítségével mozgósítson választókat, anélkül hogy valódi konstruktív vitát szándékozna folytatni, és mindehhez hazugságokat, manipulált félinformációkat vonultat fel. Maga Gyurcsány Ferenc vallotta be a Közös Ország Mozgalom színpadán, hogy esélytelennek látja a választási rendszer megváltoztatását. Sőt, négy éve maga is aláírt egy dokumentumot, amiben vállalta, nem bolygatják ezt a kérdést.

Akkor most mégis miért kell fullba tolni ezt a kampányt? Talán mert így remélnek szavazatokat szerezni? Miben különbözik ez a Fidesz sorosozásától vagy migránsozásától?

A magyar belpolitikában nem ritkák a gyomorforgató húzások, melyek egyetlen célja a politikai nyerészkedés. De ez a színvonal alulmúl mindent. Olyan sebeket okoz a politikai közösségünkben, amelyeket semmilyen párt kampánya nem szabadna okozzon. És ha nem lenne elég, hogy ártatlan családokat helyez célkeresztbe, lopja el kvázi a személyazonosságukat, akkor ott van még az is, hogy semmivel nem járul hozzá a kormányváltás ügyéhez, ami elvileg az ellenzéki pártok hangoztatott célja. Azzal, hogy a határon túli magyarok nyakába akarja varrni a Fidesz hatalmon maradásának felelősségét, a valódi szembenézést, a valódi politikai stratégiagyártást lehetetleníti el.

Minden egyes perc, ami a DK határozott elhatárolódása hiányában telik el, masszívan ront az ellenzék hitelességén. Egyetlen ellenzéki szavazónak sem kellene olyan méltatlan helyzetbe kerülnie, hogy egy olyan párt képviselője álljon a Fidesszel szemben, amely párt taktikája lényegileg egyezik a Fideszével.

Aki csak teheti, követelje a DK-tól, hogy haladéktalanul határolódjon el a Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt elnevezésű Facebook oldal aljas gyalázkodásától és ártatlan kisgyerekek politikai célra való használatától. Hiszen még ha a párttól függetlenül is csinálja, az oldal a DK politikai termékét népszerűsíti, ezért a pártnak is van felelőssége abban, honnan fogad el támogatást.

Ha ez nem történik meg, a DK végérvényesen kiírja magát a választható tisztességes pártok sorából. Ami káros, hazug, gerinctelen, az nem csak akkor káros, hazug és gerinctelen, amikor a Fidesz csinálja, de akkor is, amikor más pártok. Legalább magunkkal szemben legyünk igényesek!