Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jeremy Corbyn: „Orbán Viktor politikáját le kell győzni!”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Távollétében videóüzenetben köszöntötte a Magyar Szocialista Párt kampánynyitó kongresszusát Jeremy Corbyn a brit Munkáspárt vezetője is londoni, Portcullis House-beli parlamenti irodájából.

A brit újbaloldal vezetője nem kevéssé szürreális módon a mindenféle „populizmustól” általában óva intő Magyar György ügyvéd, és siófoki független ellenzéki jelölt beszéde után jelent meg a képernyőn. A plénumnak szánt pár perces videóüzenetében Corbyn kiemelte, hogy sajnálja, amiért kampányelfoglaltságai folytán nem tudta elfogadni a párt személyes meghívását az eseményre.

Hozzátette, hogy ugyanakkor a magyar választás tétjével ő is tisztában van.

Ti Magyarországon mindenkinél jobban tudjátok, hogy a jobboldal politikája nemcsak meggyengíti a demokráciát, de megengedi, hogy az intolerancia és a rasszizmus gyökeret eresszen. Ennek véget kell vetni!

A brit ellenzéki vezér arról is beszélt, hogy szerte Európában, így Nagy Britanniában és Magyarországon is olyan politikát kell képviselni, amely egy igazságosabb társadalom felé vezet,

„ahol senkinek sem kell az utcán aludnia, és egy gyermek sem fog éhezni, és ahol minden emberrel egyenlőként bánnak.”

A munkáspárti vezető kiemelte, ebbe a szexuális orientáció és faj szerinti megkülönböztetés ugyanúgy beletartozik, mint az osztálykülönbségek elleni fellépés. Corbyn a legsúlyosabb problémának Magyarországon a szélsőjobboldal felemelkedését tartja, amely ellen szerinte minden becsületes szocialistának harcolnia kell.

Azt is világossá tette, nem elsősorban a Jobbikra gondol, amikor ezt mondja, hanem a magyar miniszterelnökre és politikai nézeteire.

Orbán Viktor politikáját le kell győzni! És remélem hogy idén a pártotok együtt tud dolgozni más pártokkal, hogy ezt elérjétek. És azt is remélem, Európa-szerte együtt tudunk működni, hogy pontosan ugyanezt tegyük.

Jeremy Corbyn teljesen esélytelen ellenzéki vezérből vált egy év alatt a brit baloldal új reménységévé és a konzervatív kormány egyre erősebb szétesésével ma már a pénzügyi intézmények is, mint Nagy Britannia következő miniszterelnökét emlegetik. 2015-ös megválasztása újra fellelkesítette a demoralizált Munkáspárt bázisát, rengeteg szociális ügyekért küzdő, avagy éppen antifasiszta és szélsőbaloldali aktivista tért vissza vezetése alatt a pártba. 2017 júniusában iszonyatos iramot diktálva, nagyon erős kampánnyal elérte, hogy a konzervatívok elvesztették többségüket a londoni alsóházban. Ma már a következő, időközi választás kampányát szervezi, és pártját igyekszik tovább demokratizálni.

Corbyn talán annyiban hasonlíthat Karácsony Gergely párbeszédes miniszterelnök-jelölthöz, és az MSZP előző jelöltjéhez, Botka Lászlóhoz, hogy neki magának is komoly utóvédharcokat kell folytatnia pártja jobboldalibb, piacpárti képviselőivel (az ún. „Blairistákkal,” mint Hilary Benn volt árnyékkülügyminiszter, vagy Stephen Kinnock walesi képviselő), akik őt „veszélyes radikálisnak” tartják.

A kongresszuson külföldi vendégként személyesen is felszólalt még Szergej Sztanisev, Bulgára volt szocialista miniszterelnöke, jelenlegi európai parlamenti képviselő is. Sztanisev főleg Orbán és az Európai Néppárt kegyetlen megszorításpolitikáját kárhoztatta, amelyet szerinte meg kell haladni.

(Címoldali kép: Jeremy Corbyn, Facebook // Videó: MSZP, Facebook)

Frissítés: február 11-én a cikket javítottuk, jelezve, hogy Corbyn üzenete Magyar György beszéde után, nem pedig azt megszakítva hangzott el.