Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Corbyn: a Munkáspárt 8000 ingatlant vásárolna a hajléktalanoknak

Ez a cikk több mint 6 éves.

A brit Munkáspárt kormányra kerülése esetén első intézkedései egyikeként ingatlanok ezreit vásárolná otthontalanok számára -nyilatkozta Jeremy Corbyn a BBC egyik esti műsorában. Pártja ezzel orvosolná súlyosbodó hajléktalanproblémát, miután a szabadban éjszakázók száma hatodik éve nő Angliában. A Labour ezen kívül az önkormányzatok hatáskörébe utalná a szándékosan hosszabb ideig üresen hagyott lakásokkal való rendelkezés jogát.

Corbyn szerint az egyesült királyságbeli hajléktalanhelyzet amellett hogy szégyenteljes, nem is szükségszerű, emellett pedig élesen kritizálta a külföldi befektetőknek eladásra szánt londoni luxustoronyházak méregdrága, kudarcba fulladt kirakatprojektjét. Közölte:

a munkáspárti kormány országszerte 8000 ingatlannal járulna hozzá a fedél nélküliek számának csökkentéséhez.

Az otthontalan emberek száma ősszel rekord magas volt, a hivatalos adatok szerint 4751-en töltötték a szabadban az éjszakákat. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2010 óta megkétszereződött a brit hajléktalanok száma.

A Labour mostani vállalása azért is meglepő, mert majdnem kétszer annyi ingatlanról szól, mint ahány hajléktalan a statisztikák szerint egyáltalán kint van az utcákon, és maga a párt is úgy nyilatkozott erről egy tavalyi közleményében: „Nem lehet anélkül segíteni a hajléktalanok helyzetén, hogy ne garantálnánk számukra a megfelelő nagyságú ingatlankapacitást, ezért legalább 4000 új lakást kell biztosítanunk nekik”.

David Lidington kabinetminiszter Corbynék tervére reagálva azt mondta: a hajléktalankérdés ennél komplexebb megoldást igényel, a kormány pedig ambiciózus célt tűzött ki maga elé azzal, hogy 2022-re felére csökkentené a közterületeken éjszakázók számát, 2027-re pedig szeretné teljesen felszámolni a hajléktalanságot. A munkáspártiak erre úgy reagáltak, hogy még ha működőképes is lenne a kormány jelenlegi hajléktalanpolitikája, akkor sem tudnák a 2010-es, elődjüktől „megörökölt„ szint alá szorítani a fedél nélküliek számát.

John Healey, a munkáspárti árnyékkormány lakásügyi minisztere szerint a hajléktalanság minden politikus, de leginkább a konzervatív miniszterek szégyene, mivel az közvetlen következménye a toryk lakásügyi és civil szervezetek finanszírozásával kapcsolatos politikájának. 

Forrás: The Guardian