Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely visszaszerezné a nagytőkétől az országot

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az MSZP szombaton megtartotta kampánynyitó kongresszusát, amelyen többek közt beszédet mondott Molnár Gyula, Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely is. A kongresszuson kiosztották a párt országos listáját – Fodor Gábor helyett a Magyar Liberális Párttól Bősz Anett kapott befutó helyet a három párt közös országos listáján – és hivatalosan is megszavazták Karácsony miniszterelnök-jelöltségét.

A megszavazott közös lista első helyén Karácsony Gergely áll, utána Molnár Gyula és Hiller István, majd Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan, Gőgös Zoltán, Tóbiás József, Mesterházy Attila, Molnár Zsolt és Gurmai Zita következnek.

Kunhalmi Ágnes, Molnár Gyula és Karácsony Gergely tartották a kongresszus utolsó három beszédét, őket a Mérce élőben is közvetítette:

Kunhalmi szavazásra buzdítással kezdte beszédét, szerinte fel kell állni a fotelből és el kell menni szavazni, mert nem tűrhetjük tovább azt, hogy politikusaink visszaéljenek a hatalmukkal. Minél többen elmegyünk szavazni, annál kisebb esélye lesz a Fidesznek a választás elcsalására. De „ne legyen kétségünk, mindent meg fognak tenni” a választás megnyerésére, hiszen nekik van veszíteni valójuk – nem Magyarország jövője a fontos számukra, hanem „a sajátjuk, a vejük, a saját lábon álló lányuk jövője a fontos.”

Kunhalmi beszélt arról is, hogy ez a választás nem csak nekünk, magyaroknak fontos, hanem egész Európa számára, hiszen Európa szerte folyamatosan teret nyernek a jobboldali és szélsőjobboldali erők. Ennek kell nekünk is gátat vetnünk.

Az MSZP-s politikus hosszan sorolta az országot jelenleg sújtó problémákat (nő a funkcionális analfabéták száma, csökken a várható élettartam, terjednek a kórházi fertőzéses betegségek), majd feltette a kérdést: „Ez az az erős nemzetállam, amire annyira büszke a Fidesz?”

Büszke vagyok a pártunkra, hogy felismerte azt, hogy változnunk kell. Nehéz döntéseket kellett meghozni, de céljaink eléréséhez valamennyi demokratikus erő rendszeres és hosszútávú együttműködése kell, nemcsak a választásokig, hanem az után is.

A hit és a remény újra itt van a baloldalon. Ez adjon minden szavazónak, politikus társaimnak és párttársamnak erőt ahhoz, hogy végig tudja csinálni a következő nagyon nehéz 50 napot”

– zárta beszédét Kunhalmi.

Utána Molnár Gyula, az MSZP elnöke lépett színpadra, szerinte ez a koalíció el foga söpörni Orbánt április nyolcadikán.

Budapest, 2018. február 10.
Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke beszédet mond a párt országos kampánynyitó kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2018. február 10-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Molnár visszaidézte, hogy 29 évvel ezelőtt ugyanebben a teremben alakult meg a Magyar Szocialista Párt. „Most ugyanebben a teremben egy új kezdetet szeretnék meghirdetni: új, igazi, modern, valóban baloldali pártot szövetségben a Párbeszéddel és a Liberálisokkal” – mondta.

Szerinte ez a szövetség a tradíció és innováció koalíciója (és bár érdekházasságnak indult, azóta egyre jobb köztük a kémia), aminek létrejöttével a változást akaró állampolgároknak megint van mit választaniuk.

Molnár szerint a Fidesznek csak a hatalom, csak saját maguk a fontosak, ami már a szlogenjükből („Csak a Fidesz!”) is kiderül. „Nem gondolnak másra, csak arra, hogy kéne még egy helikopter, hogy hogyan lehetne még nagyobb úszómedence a lakásban.” Az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok koalíciója azonban csak az emberek, csak Magyarország a fontos.

Molnár azzal zárta a beszédét, hogy el kell menni szavazni, mivel „a szavazófülkében nincs hatalmuk felettünk!”

Karácsony Gergely beszéde zárta a kongresszust, aki egy kis retorikai csellel kezdte: egy tízmilliós országról beszélt, amely több évtizedig diktatúrában élt, és megszenvedte a huszadik századot. Belépett az EU-ba, de a válság után lényegében az IMF hiteleinek köszönhette, hogy megmenekült. A megszorítások nyomán jobboldali kormányok kerültek hatalomra, akik az oktatást és az egészségügyet, a munkavállalói jogokat leépítették, az emberek pedig úgy érezték, hogy már nincs jövő az országban, ezért ezrével hagyták el. Majd jött egy baloldali polgármester, aki létrehozott egy szövetséget a baloldali erők között, megnyerte a választásokat és visszaforgatta a pénzt az oktatásba és az egészségügybe. Ezután a kivándorolt fiatalok közül sokan visszatértek az országba. Melyik ez az ország? Portugália.

Karácsony felhívta a figyelmet rá, hogy mennyire emlékeztet Portugália történetének első fele Magyarországéra, és hogy milyen jó lenne, ha a második fele is valóra válna itt is. Mint mondta, egyes elemei már megvannak: van egy baloldali politikus, és van egy baloldali erőkből összeállt szövetség.

Karácsony szerint azoknak, akik jelenleg kormányoznak, se szívük, se eszük, se kedvük nincsen ahhoz, hogy valóban kormányozzanak. „A hatalomból pénzt csinálnak, a pénzből még több hatalmat, de aztán nem lesz több pénz.

Arról is hosszabban beszélt, nem várhatja többé senki Magyarországon, hogy a gazdasági sikert csak a külföldi tőke hozza el. Emlékeztetett, hogy az utóbbi években Orbán Viktor kormányai adták nekik a legtöbb kedvezményt. Karácsony Gergely szerint azonban az ő miniszterelnöksége „véget vet a nagytőke hatalmának” és a szakszervezetek kiszolgáltatottságának is.

„Ez a rendszer: szocializmus a fideszeseknek és kapitalizmus mindenki másnak. Nekik nem kell versenyezniük, nem kell helyt állniuk, ha elindulnak egy közbeszerzésen, akkor nyerni fognak, mindig számíthatnak a pártállamra. Az egyetlen győztese az elmúlt éveknek a Fidesz – de vesztese az ország.”

Itt az ideje, hogy a hatalmasokkal szemben az emberek hatalmát állítsuk! Április 8-ának olyan napnak kell lennie, amikor a magyarok nem csak nemet, hanem végre igent is mondhatnak valamire!”

Ezt az igent Karácsony szerint a szociális demokrácia programjára mondhatják majd a szavazók. Kéthly Annát idézte: „A mi demokráciánkban nem a szabadság a kevesebb, hanem az egyenlőség a több. Ilyen Magyarországot, ilyen demokráciát akarunk!”

A szociális demokrácia programja a miniszterelnök-jelölt szerint megteremtené az új magyar középosztályt, visszaforgatná a pénzt az egészségügybe, az oktatásba, a munkavállalói jogok fejlesztésébe.

Karácsony szerint ami sikerült a portugáloknak, az sikerülhet a magyaroknak is, ehhez viszont meg kell változtatni a politikát.

„Csak mi vagyunk azok, akik nem az ellenzéket akarjuk leváltani, hanem a kormányt. Itt vagyok, készen állok, azt kérem, gyertek velem és változtassuk meg közösen Magyarországot!”

(Kép: MTI, Soós Lajos)

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos