Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bankárok rettegnek Jeremy Corbyntól

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege új tanulmányában aggodalmát fejezte ki a brit belpolitikai fejlemények miatt, mire a Munkáspárt vezetője megerősítette őket abban, hogy jogos az aggodalmuk.

Az elemzés szerint a legnagyobb kockázatot a brit piaci kilátásokra a Konzervatív Párt vezette kisebbségi brit kormány ingatag helyzete jelenti, valamint az, hogy a Munkáspárt kormányra kerülve potenciálisan radikális gazdaságpolitikai irányváltásba kezdhet.

Corbyntól kimondva-kimondatlanul félnek a nagybefektetők: a Reutersnek egy neve elhallgatását kérő amerikai bankvezér úgy nyilatkozott nemrégiben: „Corbyn Egyesült Királysága olyan lenne, mint Kuba napsütés nélkül”. A bankár szerint New Yorkban jobban tartanak a befektetők a Munkáspárt hatalomra kerülésétől, mint a Brexittől, de a német, a spanyol és az észak-koreai állapotok sem aggasztják a pénzembereket annyira, mint egy esetleges brit kormányváltás.

Corbyn a Morgan Stanley aggályaira reagálva a Twitteren csütörtök este videón megjelent nyilatkozatában kijelentette: a Morgan Stanley-hez hasonló bankok nem irányíthatják Nagy-Britanniát, de mégis úgy gondolják, hogy ők irányítják, mivel jelenleg az általuk finanszírozott és az ő érdekeiket védelmező párt, vagyis a Konzervatív Párt van kormányon. Corbyn szerint a bankok kormányon akarják tartani a konzervatívokat, mivel a toryk

„részrehajló gazdaságpolitikája és a leggazdagabbak javára végrehajtott adócsökkenései nekik kedveznek.”

A Munkáspárt vezetője szerint „ezek ugyanazok a spekulánsok és hazárdjátékosok”, akik 2008-ban „összedöntötték” a gazdaságot, és utána „még nekünk kellett kihúznunk őket a bajból”. A bankok kapzsisága taszította válságba a világot, „és még mindig fizetjük ennek az árát”, mivel a konzervatívok a pénzügyi válság következményeit „felesleges és mélységesen káros megszorítások áterőltetésére” használták fel – tette hozzá.

A Munkáspárt tervei között szerepel egyebek mellett egy állami tulajdonban lévő befektetési bank létrehozása 500 milliárd font tőkével, amelyet a kereskedelmi bankok kikerülésével közvetlenül infrastruktúra-fejlesztési célokra lehetne fordítani. Egyes elemzői vélemények szerint ekkora tőkeösszeget legfeljebb a hitelpiacról lehetne előteremteni, vagyis a kezdeményezés ennyivel növelhetné a brit államadósságot.

A Morgan Stanley egyik elemzője szerint a Corbyn vezette Munkáspárt hatalomra jutása lenne a legdrasztikusabb politikai váltás az Egyesült királyság történetében Margaret Thatcher 1979-es győzelme óta, amelyek nyomán az állami tulajdonú vállalatok jelentős része magánkézbe került az Egyesült Királyságban, a brit gazdaság kapui pedig megnyíltak az amerikai és japán bankok előtt. A szakértő hozzátette ugyanakkor, hogy Corbynék kormányzó pozícióban már nagy valószínűséggel visszahúznák a gyeplőt, és finomítanának legradikálisabb elképzeléseiken.