Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg annyira jól áll az ellenzék, hogy kidobhat egy 2014-ben győztes jelöltet?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem Szabó Szabolcsot az Együtt politikusát, hanem Bangóné Ildikót saját politikusát kívánja indítani az MSZP a csepeli körzetben Németh Szilárd ellen. Elsőre nem lenne meglepetés ebben a mondatban. Csakhogy Szabó 2014-ben meglepetésre megverte Németh Szilárdot, és elég furcsán hangzik az ellenzéki összefogást sulykoló baloldali pártoktól, hogy kidobják egy győztes jelöltjüket.

A történet szerint még december elején kérdezték meg Szabót, lenne-e az MSZP jelöltje a körzetben. Amire ő nemleges választ adott, mivel ő az Együtt politikusa, az Együtt logója alatt szeretné megméretettni magát. Ezután jelentette be most az MSZP Bangóné indulását. Akinek persze nem sok esélye lesz, ha még a 2014-ben győztes Szabó Szabolcs is elindul ellen. Sakk-matt.

De nem kéne így lennie. Bár az Együtt nem része a nagy ellenzéki összefogásnak jelenleg, de ennek az az oka, hogy kihagyták őket. Az MSZP közös listára megy a Párbeszéddel, és megálapodott a DK-val az egyéni körzetekben. Úgy tűnikí az ajtót bezárták az Együttnek, pedig a párt szeretne koordinált megállapodást kötni velük az egyéni körzetekről. Ők is azt szeretnék, ha egy körzetben egy egyéni jelölt indulna, és így az Együtt sem indulna rá az esélyesebb MSZP-s, vagy DK-s jelöltekre helyben.

A helyzet azért bonyolult, mert a választási rendszer szerint 3 párt a Fidesz jelöltjeivel szemben csak úgy tud koordinálni, hogy kb. 30 körüli jelölt jut mindenkinek, ezzel pedig kampánytámogatástól esnek el. Illetve ha egy negyedik párt beszállna, már nem lenne meg mindenkinek a 27 választókerület, ami az országos lista állításához kell. Az Együtt pedig – bár ezt nem mondják ki – nem elég erős párt ahhoz, hogy 27 választókerületet fenntartsanak nekik. Például ha nem jutnak be a parlamentbe, akkor 27 egyéni körzet töredékszavazatai vesznek el, ami több mandátumot is hozhat a Fidesznek. Ez pedig valós kockázat.

Ezért ajánlották fel Szabónak, hogy induljon az MSZP listáján (ami azóta MSZP-Párbeszéd), nem is kell belépnie a pártba. De érthető módon Szabó nem adja fel a pártját.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség persze a hírek szerint nem csak Szabónak, hanem az Együttnek is felajánlotta, indítsák jelöltjeiket az MSZP listáján. De érthető módon Juhászék ezt elutasították, hiszen két éve kongresszusi határozatuk van arról, külön akarnak indulni. Az meg az egész Együtt-projekt értelmét kérdőjelezné meg, ha most megint beolvadnának a nagy ellenzéki blokkba. Mi lehet a megoldás?

Van 3 olyan körzet, ahol jó jelöltet, helyben beágyazott, a helyi választópolgárok számára ismert jelöltet tud adni az Együtt. Az egyik ilyen a Budapest 8. és 9. kerületét magában foglaló választókerület, ahol Baranyi Krisztina ferencvárosi önkormányzati képviselő az elmúlt 3 évet végigharcolta a ferencvárosi korrupcióval szemben, el is vették a Fideszesek képviselői fizetésének egy részét. Megtisztítatta az Illatos utat a mérgező hulladékoktól, és Józsefvárosban is több ügyben megszólalt. Aztán ott van Juhász Péter az V. kerületben, és Szabó Szabolcs Csepelen.

Induljon el ebben a három körzetben a három együttes, és az Együtt induljon el még 24 körzetben, ahol úgysincs esélye az ellenzéknek, és ahol nem is nagyon vinne el szavazatot az Együtt egyéni jelöltje. Az Együtt úgyse tud ennél a háromnál szervezetileg több egyéni körzetre koncentrálni győzelmi eséllyel. Viszont itt lenne bőven esélyük, ha a helyben beágyazott, és a küzdőképességét már megmutató jelöltjeiknek teret adnak.

Persze ehhez mindkét félnek engednie kéne, sőt a DK-nak is, hiszen Baranyi Krisztina körzete nekik jut az MSZP-DK megállapodás szerint. De nem ez lenne az együttműködés lényege? És nem az lenne a célja, hogy minél több helyen esélyes jelöltek indulhassanak a Fidesz jelöltjeivel szemben?

Ha az MSZP, a DK és Karácsony Gergely, illetve az Együtt valóban elkötelezett az ellenzék minél jobb közös eredményéért, akkor meg kéne őrizni minél több jó képességű politikus esélyét arra, hogy jó eredményt érjen el. Lehet, hogy nem a fenti a jó javaslat, de valamilyen megoldást találni kell erre a helyzetre.