Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A véleménybuborékok távolodása a demokrácia halála

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lájkvadászat nemzedékek sportja lett. Sokan az instant visszajelzésektől várják a pillatnyi pszeudo-kielégülést, hogy foglalkoznak velük, fontos a véleményünk és a mondanivalójuk mások számára. A social médiát működtető óriásvállalatok egy dologban érdekeltek. A profitban. Így abban,  hogy minél több időt töltsünk a felületeiken, ezért futószalagon kínálják az instant fontosság élményt. Egy burkot vonnak körénk, hogy csak nagy ritkán találkozhassunk a sajátunktól eltérő véleménnyel, így otthonosan érezzük magunkat. Ez kihat az internetes információszerzési szokásainkra is.

A hírolvasási rutinjaink, Facebook teremtette véleményközösség akolmelege a biztonság illúzióját adja, elkényelmesít és végső soron önmagunkat becsapásával jár.

„Nem értem, ki szavaz a Fideszre, mert az én Facbookomon mindenki a kormányt szidja!”

„Miért pattog itt az ellenzék, hiszen senki sem támogatja őket?”

Önmagunkra zárjuk a vélemény safe space ajtaját, és lubickolunk a saját álláspontjaink megerősítésében, miközben kizárjuk a nekünk kényelmetlen információkat, elfelejtünk érvelni. Szépen lassan így magasítjuk a véleménygettók falait odáig, hogy nemcsak külön narratívák, külön nyelvezetek, hanem párhuzamos valóságészlelések alakulnak ki. Nem is lesz közös téma sem lassan, olyan mértékben széttartóak a ezek a világok.

Ez azért nagyon veszélyes jelenség a demokráciára már rövid távon is, mert nem lesz semmi közös pont a különálló politikai és más vélemény-csoportok között. Hogyan lehetne úgy egy közös országot építeni, ha a kormánypártiak szerint ez a létező világok legjobbika, az ellenzék szerint pedig maga a kénköves pokol. Ha nem tudjuk reálisan megvitatni a közügyeinket, mert nem is jut el hozzánk a másik fél véleménye, akkor az álláspontok közeledése lehetetlen. A világok eltávolodásával durvulnak el vitáink, kezdődik az erőszakkal, likvidálással és a lámpavassal fenyegetés, a démonizálás és a dehumanizálás.

Anélkül, hogy energiát tennénk bele, biztosan szétforgácsolódik a közös valóságunk, a közös demokráciánk.

Ha médiabuborékjainkat szeretnénk kipukkasztani, akkor olyan eszközökhöz kell fordulnunk, mint a Mérték Médiaelemző Műhely által fejlesztett MediaBubble alkalmazás, amelynek a segítségével könnyebb a sokoldalú tájékozódás.Ha elolvasunk egy cikket, akkor elméletileg releváns tartalmakat ajánl más oldalakról. De ha a Facebook karanténból szeretnénk kitörni, akkor lájkoljunk vagy reagáljunk emotikonnal olyan oldalak, csatornák, vagy emberek tartalmait, akivel általában nem értünk egyet, mégis fontosak a számunkra.

Tegyünk erőfeszítéseket azért, hogy ne a Facebook algoritmusai irányítsák a hírolvasási szokásainkat, és a demokráciánkat!