Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha tudod, együtt élhetsz vele. Ha nem tudod, meghalhatsz

Ez a cikk több mint 6 éves.

A HIV tipikusan olyan vírus, ami megelőzhető. Ha nem sikerült megelőzni, akkor pedig a betegség jó kezeléssel lelassítható. Nem érdemes  halogatni, ha úgy érzed, hogy kockázatnak voltál kitéve, akkor jobb tudni a biztosat, mintsem parázni a bizonytalantól. A héten van a HIV-tesztelés európai hete, és két szórakozóhelyen is végezhetsz gyorstesztet.

Mi az a HIV?

A HIV egy embert fertőző vírus, az AIDS nevű betegség kórokozója. A retrovírusok közé tartozik, és az emberi szervezetet a fertőzésektől óvó immunrendszert támadja meg, azt évek alatt elpusztítva, védtelenné téve a szervezetet más betegségekkel szemben.

Mivel terjed a HIV?

A gyógyszeresen nem kezelt HIV-fertőzött személyek vére, ondója és hüvelyváladéka, valamint az anyatej tartalmazhat a fertőzéshez szükséges mennyiségű vírust. A kezelt betegek szervezetében is található vírus, de az átvitel valószínűsége csaknem nullára csökken, mindazonáltal a fertőződés elleni védekezés ezen esetekben sem hanyagolható el. Nem terjed a HIV puszival, csókolózással, simogatással, kézfogással, érintéssel, köhögéssel, tüsszentéssel, izzadtsággal, vagy egyéb olyan váladékkal, ami nem tartalmaz vért. Közös hétköznapi együttlét során, közös edény, evőeszközökkel, vagy bármilyen más nem éles használati eszközzel nem terjed a betegség. Nem viszi át a fertőzést semmilyen szúnyog- vagy rovarcsípés. Nincs veszély uszodában, medencékben, ahol nincsenek meg a fertőződés lehetőségei.

Hol lehet elvégezni a HIV tesztet?

Az Alternatíva Alapítvány ezen a héten az országban több helyen járt, ahol különböző rizikófaktoros csoportokra célzott szűréseket szervezett. Csütörtökön és pénteken két budapesti klubban mindenki számára könnyen elérhetővé teszi a gyorstesztet.

nov. 23. csütörtök 17.oo-2o.oo között az Aurórában

nov 24. péntek 21.oo – 24.oo között az Anker’t-ben

Ha máskor szeretnéd tesztet elvégezni, akkor keresd fel az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálatot!  Az Egyesület munkája az elfogadáson, az emberi önkéntességen és a polgári bizalmat jelentő önkéntességen és teljes anonimitáson alapszik.

A HIV gyorsteszt a HIV-1-es vírustörzs p24 antigén, valamint a HIV-1 és HIV-2 vírusok elleni antitestek kimutatására szolgál. Ahelyett, hogy egy hétig kellene várni a vizsgálati eredményekre, egy eredmény 20 percen belül elkészül. Egy egyszerű, egyszer használatos, fájdalommentes eszközzel, ujjbegyből vesznek két csepp vért a teszthez. Amíg a vizsgálati eredmények elkészülnek, a tanácsadók beszélgetnek a HIV és más szexuális úton terjedő betegségek kockázatairól, felmerülő kérdésekről, a tesztek pontos ablakperiódusáról.

Az ablakperiódus azt jelenti, hogy a fertőződés után 0-26 napig a vírusszám magas, ezzel egy időben a fertőzés átvitelének a kockázata is nő. A fertőződést követően a HIV1 és HIV2 antitestek, jellemzően 20-45 nappal jelennek meg, ennek letelte után jól detektálható. Azaz 28 napnak, megközelítőleg egy hónapnak kell eltelnie egy adott fertőzési kockázat után, hogy a teszt biztos eredményt adjon. Ha lett volna egy védekezés nélküli szex a hétvégén, a gyorsteszt nem mutatja ki. A gyorstesztek nem adnak diagnózist. Vagyis, ha egy megerősített eredményre van szükség, mindenképpen vénából vett mintára van szükség, hogy a laboratóriumi tesztet is elvégezhessék.

Ha egy HIV-vel élő, a HIV tudatosításáért küzdő aktivistára vagy kíváncsi, ajánljuk ezt a videót: