Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nőnek a bérek, de munkaerőt továbbra sem találnak a boltok

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miközben a kisekereskedelemben jelentősen nőttek a bérek az elmúlt évben, a szektorban továbbra is nagyon komoly munkaerőhiány tapasztalható: a szektorral foglakozó blog szerint csak a legnagyobb kereskedelmi láncok több mint ezer munkahelyet hirdetnek éppen.

Tavaly és idén szép sorban az összes kiskereskedelmi áruházlánc jelentős, az inflációt jócskán meghaladó béremelést hajtott végre. Utoljára a Tesco adta be a derekát: a szeptemberi sztrájkot követően ősszel a legnagyobb áruházlánc is megegyezett a szakszervezetekkel és felzárkóztatta béreit a többi áruházlánchoz, akik már az év első felében, illetve tavaly is jelentősen emelték a béreket.

A béremelések azonban nem oldották meg a munkaerőhiány problémáját: a KSH számítása szerint 2016. első negyedéve és 2017. második negyedéve közt 6 ezer fővel csökkent a kiskereskedelemben dolgozók száma (miközben a vasárnapi boltzár eltörlését követően volt egy meredek növekedés). Ezek a számok még nem tükrözhetik a bérfejlesztések összes hatását, de több dolog utal arra, hogy a munkaerőhiány jelenleg is nagy probléma a szektorban.

Múlt heti hír, hogy a több Tesco-üzletben tömeges felmondásokra lehet számítani, amiért a dolgozók által kérvényezett létszámbővítésre nem mindenhol került sor.

A blokkk.com kiskereskedelemmel foglalkozó blog számítása szerint csak a hat legnagyobb kiskereskedelmi lánc (Tesco, Aldi, Lidl, Auchan, Spar, Penny) összesen több mint ezer munkakörben hirdet állást. A blog szerint a karácsony előtti hetekben különösen necces lesz a boltoknak a vásárlói igény kiszolgálása.

(Blokkk.com, Mérce)

címoldali fotó: brizzlebornandbred flickr