Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gigatüntetésekkel érkezik az illiberális demokrácia Romániába?

Ez a cikk több mint 7 éves.

A rendszerváltás óta nem látott tömegek vonultak szerda este Románia utcáira a nemrégiben hivatalba lépett kormány néhány, első látásra nem túlzottan fajsúlyos döntését követően. A becslések szerint országszerte kb. 300 ezer romániai polgár demonstrált az intézkedések ellen, amelyeket a korrupcióellenes harc visszafordításaként értelmeznek. Magyarországról nézve kívánatosnak tűnhet ez a mozgósítás, a romániai helyzet azonban nem fekete-fehér, és a tüntetők hamar orbáni irányba tolhatják a kormányerőket, ha a konkrét intézkedéseken túl kétségbe vonják a frissen alakult kormány legitimitását is.

c3m94prwqaaldyt.jpg

A puliszka nem robban – szokták mondani a román televíziós beszélőfejek, arra utalva, hogy a román nép ritkán mutatott hajlandóságot a hatalom utcán történő számonkérésére. A Ceausescu elüldözését követő két évtizedre ez talán igaznak is mondható, de 2010 óta a helyzet megváltozott, és szinte minden évre jutott egy-egy nagy tiltakozási hullám, amely kormányokat is meg tudott buktatni. 2012 elején a megszorítások és az egészségügyi rendszer liberalizációja elleni tüntetések megbuktatták a jobboldali Boc-kormányt, nyáron pedig már a baloldali kormány vezetőjének, Victor Pontának a plágiumbotránya miatt állt a bál. 2013-ban a verespataki bányaberuházás miatt heteken át húzódó országos megmozdulásokra került sor, 2015 végén pedig Pontának is mennie kellett, miután egy fővárosi szórakozóhelyen történt tragédia miatt utcára vonultak az emberek.

Ami a különböző tiltakozásokat összekötötte, az a korrupcióellenes szál volt: a polgárok minden alkalommal a politikai elit korruptságát ostorozták, és az amúgy is magas fordulatszámon pörgő korrupcióellenes harc folytatását követelték. A korrupció kérdése a mostani tüntetések kirobbanásában is központi szerepet játszik.

Kedden késő este a január 4-én hivatalba lépett szociáldemokrata Grindeanu-kormány elfogadott néhány intézkedést, amelyet sokan a korrupcióellenes harc visszafordításaként értékeltek. Sürgősségi kormányrendeletben módosult a btk.: a kormány szűkítette a hivatali visszaélés tényállását, a 200 ezer lej (kb. 14 millió forint) alatti kárt okozó visszaélés ezentúl nem jár büntetőjogi felelősséggel. Emellett a kormány egy olyan törvénytervezetet is elfogadott, amely közkegyelemben részesítene bizonyos nem erőszakos bűncselekmény miatt elítélt embereket.

A tiltakozók szerint a kormány ezzel érdemben legalizálta a korrupciót.

A késő este elfogadott intézkedések hatására már kedd éjszaka több ezren tüntettek, ahogyan pár hete is sokan tiltakoztak, miután nyilvánosságra kerültek ezek a tervek. De a feszültség tetőpontja szerda este jött el, amikor is több mint 50 városban került sor demonstrációra, és csak Bukarestben 150 ezren vonultak a kormány épülete elé. Az elemzők szerint a forradalom óta ez volt a legnagyobb tömegmegmozdulás.

Már maga a tény, hogy az éjszaka leple alatt, az előzetes napirendtől eltérve hozták meg e döntéseket, elég lenne, hogy  elégedetlenséget és felháborodást szítson. Ehhez adódott a kormányzat arroganciája, több magas rangú kormánypolitikus is külföldi befolyásról és a tiltakozók lefizetéséről hadovált, ezzel is tüzelve az indulatokat.

Az embereknek tehát minden okuk megvan arra, hogy ellenállást hirdessenek, azonban a megmozdulások mértékét és intenzitását nem magyarázza meg teljességgel a szociáldemokrata hatalom mostani lépése. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan képes néhány jogtechnikai jellegű döntés ilyen óriási felháborodást generálni, érdemes picit mélyebbre ásni.

Igaz, hogy a közkegyelemről szóló tervezet sok korrupció miatt elítélt politikusnak is kedvezne. Ám nem igaz a tiltakozók azon kijelentése, miszerint a kormány legalizálta volna a korrupciót. A közkegyelem egy egyszeri gesztus, és tényleg alkalmas lehet a börtönök túlzsúfoltságának csökkentésére, ahogyan azt a kabinet is állítja, de a múltbeli és jövőbeli korrupciós ítéleteket nem szüntetné meg. A hivatali visszaélés tényállásával is hasonló a helyzet. Ahogyan arra Barna Gergő erdélyi szociológus is rámutatott, a hivatali visszaélés nem a szó szerint értelmezett korrupció egyik tényállása, hanem egy olyan gumikategória, amelyet az elmúlt évtizedben kiépített korrupcióellenes apparátus (az ügyészség és titkosszolgálatok szövetsége) sokszor arra használt, hogy politikusokat és köztisztviselőket vegzáljon. A közelmúltban ez az apparátus, például a hasonló gumiszabályok miatt, olyan óriási befolyásra tett szert, hogy az már a demokrácia alapintézményeit ásta alá. Általános vélekedés a romániai közhivatalnokok és önkormányzati vezetők között, hogy a jelenlegi körülmények teljesen ellehetetlenítik a munkájukat: semmilyen fejlesztést, egy egyszerű beruházást sem lehet mostanra kivitelezni nyugodt lelkiismerettel, mert a DNA, a korrupcióellenes ügyészség bárki ellen seperc alatt hivatali visszaélési dossziét rak össze. A PSD (Szociáldemokrata Párt), amelynek egyik legfontosabb bázisa épp ez a vidéki fehérgalléros hivatalnokréteg, nagy valószínűséggel épp ezt a helyzetet próbálja kiigazítani. A hivatali visszaélés tényállásának szűkítése azonban a szó szerinti korrupciós tényállásokat (vesztegetés, vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása, illetve befolyással való üzérkedés) nem érinti.

Leegyszerűsítő tehát az a kép, amely a korrupt politikusokkal szemben álló nép harcaként festi le a mostani tüntetéseket.

Ez az összetevő persze valós és erős, de csak egy részletet magyaráz meg. A valós és legitim népharag egy másik harcba ágyazódik be, amelyet a román állam különböző intézményei folytatnak egymás ellen, és amelynek tétje az állam fölötti kizárólagos ellenőrzés megszerzése. Az egyik oldalon áll a végrehajtó hatalom és a parlamenti többség, a másik oldalon pedig a korrupcióellenes apparátus, amely az igazságszolgáltatás, a titkosszolgálatok és az államfő intézményét tömöríti. Mindkét tábor mögött komoly állampolgári támogatás áll. A  decemberi választásokat fölényesen nyerő szociáldemokraták bázisát a kisvárosi és falusi hivatalnokok, illetve az állami alkalmazottak, nyugdíjasok és vidéki szegények koalíciója alkotja. Ők támogatják mind a korrupcióellenes apparátus antidemokratikusba hajló túlhatalmának megnyirbálását, mind pedig a tervezett, és részben már gyakorlatba is ültetett szociális intézkedéseket (pl. nyugdíj- és béremelés).

A másik oldalon a fiatalabb városi értelmiség és főként a felfutó piaci szektorokban dolgozó középosztály áll, amelynek alapvető érdekeit sérti mind a kormány és a közigazgatás „egészséges” piaci fejlődést akadályozó korrupciója (ez a korrupció létezik!), mind a szociális újraelosztás kiszélesítésének lehetősége.

Mindezek mellett létezik egy harmadik tényező is, amely szintén a korrupció témájában kristályosodik ki. Semmilyen empirikus bizonyíték nincs arra, hogy a politikai elit valamelyik szegmense kevésbé vagy inkább lenne korrupt, mint a többi: a különböző pártokat jobb- és baloldalon egyformánt átszövi ez a jelenség. Viszont a kilencvenes évek óta meggyökerezett politikai közhely, hogy a PSD a korrupció pártja, miközben a jobbközép pártok az antikorrupcióé. Bár a gyakorlatban ez nem igaz, ez a retorikai keret mégis lehetővé tette a jobbközép pártok és szavazóik számára, hogy erős identitást kovácsoljanak ebből, és ennek révén felálljanak  a  csúfos választási vereségekből is. Ez történik most is: ahogyan már decemberben is jósoltam, a választásokon összeomlott jobbközép, Klaus Iohannis államfő vezetésével háborús üzemmódba kapcsolt, hogy így szerezze vissza és mozgósítsa leszerelt szavazótáborát. És a szocdemek saját szűklátókörű arroganciájukkal ehhez minden feltételt meg is adnak.

A kérdés, hogy hova fejlődhetnek tovább az események.

A kormánynak nyilván visszavonulót kell fújnia, bár jelenleg ennek nem adja jelét. Amennyiben nem tesz így, tovább fokozza a népharagot, és tényleg csak magára vethet, ha ebbe belebukik.

Ám ha mégis meghunyászkodik, akkor a tiltakozóknak meg kell elégedniük ezzel a győzelemmel. Teljesen irreálisak és károsak azok a hangok, amelyek a kormány lemondását és előrehozott választásokat követelnek. A PSD alig két hónapja nyert egy választást, és esze ágában sincs feladni a hatalmat. Ha az erre irányuló nyomás nem szűnik, úgy teljesen egyértelmű, hogy milyen irányba tolja el a szocdemeket. És ez az irány Magyarországon fájdalmasan ismert, ez az illiberális populizmus iránya. Amennyiben nem születik kompromisszum a feszültség enyhítésére, úgy a kormánynak is mozgósítania kell létező tömegbázisát, hogy megvédje hatalmát. Ha a tüntetők az intézkedések esetleges visszavonása után (ez a visszavonás alapvető követelmény, ezt a PSD-nek is be kell látnia) is elvitatják a kormány legitimitását, úgy a hatalom le fog csapni rájuk, jogszabályi és karhatalmi eszközökkel próbálja majd korlátozni a politikai véleménynyilvánítás szabadságát. És hogy ez kivitelezhető legyen, saját bázisát demagóg, illiberális szólamokkal fogja tüzelni.

A jelenlegi román kormányt nem vezeti különösebb ideológiai hév, és sok tekintetben különbözik az Orbán-Trump-Kaczynski típusú illiberális demagógoktól. Viszont ez a recept ott lebeg a levegőben, kínálja magát és a siker lehetőségét, a PSD pedig van annyira opportunista, hogy éljen is ezzel a lehetőséggel. Az elmúlt évek tapasztalatai kiválóan mutatják, hogy az abszolút igazságot, tisztaságot és jogállamot magának vindikáló liberális ellenzék milyen könnyen lefegyverezhető a régiónkban, milyen könnyen beszorítható egy gettóba, ahonnan hangos kiabálásai semmit sem érhetnek el. A román tüntetők jelenleg nincsenek bezárva egy ilyen gettóba, valós politikai erejük és hatásuk van, képesek nyomást gyakorolni a politikára és befolyásolni a döntéseket. És ez így van rendjén.

Ám ha túl mélyre ássák a szakadékot a társadalmon belül, ha nem reálisan mérik fel a követeléseiket, és beállnak a kelet-európai liberálisok teológiai üzemmódjába, amelyben magukat az abszolút jónak, az ellenfelet pedig az illegitim, elpusztítandó rossznak állítják be, úgy teljesen elidegenítik azokat a milliókat, akik a PSD-re szavaztak, és akik számára a korrupció nem az első számú politikai prioritás. És ha elidegenítik ezeket az embereket, megbélyegzik őket, amiért a PSD-re szavaztak, akkor automatikusan fel is kínálják őket az illiberális demagógia ügynökei számára. Ha a mostani intézkedések visszavonásán túl a kormány lemondását is követelik,  a többségi támogatást maguk mögött érző szocdemek a többségi demokrácia képviselőiként fognak fellépni, és Románia is beszorulhat a liberális kontra demokrata szembeállításba. Ez pedig orbitális nagy hiba lenne.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.