Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hargitai Miklós: A sajtóterror háza

Ez a cikk több mint 7 éves.
Nekünk, akik tulajdonosok voltunk benne – a Népszabadságban és a Bécsi úti székházban is, amíg mindkettőt ki nem húzták alólunk –, nehéz megszokni a jelenlegi helyzetet. Szokatlan, hogy nincs már a felirat a homlokzaton, és furcsa arra gondolni, hogy azokon a folyosókon, ahol korábban Eötvös Pál, Vörös T. Károly vagy Tamás Ervin sétált, most Csermely Péter vagy Liszkay Gábor jön szembe az emberrel.
nepszabiszerk.jpegForrás: Népszabi szerkesztőség/Facebook

 
Mindent meg lehet magyarázni (nem tartom véletlennek, hogy az Orbán-közelbe került Mediaworks a „balliberális médiatúlsúly” fellegvárába költözött: biztos vagyok benne, hogy győzelmi jelképnek gondolják, vae victis), ami azonban a felirattal történt, az megmagyarázhatatlan – ha csak nem tekintjük a Népszabadság ellen irányuló, immár bírósági ítélet szerint is jogtalan sajtóterror szimbólumának.

Számítottunk rá, hogy a táblát el fogják távolítani, készültünk rá, hogy elkérjük, ám arra nem voltunk felkészülve, hogy a Terror Házában köt ki. Biztosan hosszan töprengtek rajta a Népszabadság bezárásának ötletgazdái, hogy mi lenne vajon a legmegalázóbb – talán az is fölmerült, hogy darabokra törve eltüntethetnék egy emésztőben, végül azonban a történelemhamisítás pöcegödrébe vitték.

 
A Terror Háza önmeghatározása szerint a XX. századi terror áldozatainak állít emléket. A Népszabadság cégfelirata az indoklása szerint mint „a Kádár-rendszer jelképe” került volna oda. Gondolom, a Terror Háza környékén akad néhány történész – ha nem, akkor nagyobb a baj, mint hinnénk –, legalább nekik szólniuk kellett volna, hogy szarvashibák csúsztak a számításba. Kádár János 1989-ben halt meg, nagyjából tehát a Kádár-rendszer is akkor érhetett véget.

A jelenlegi alkotmány szerint Magyarország 1990 májusában visszanyerte az önrendelkezését, vagyis akkortól még a Fidesz-időszámítás szerint sem beszélhetünk semmiféle terroról. A Népszabadság Rt. (később Zrt.) 1990 szeptemberében jött létre, a vállalat és a szerkesztőség 1992-ben költözött a Bécsi útra. A most a szocreál épületről leráncigált felirat is a részvénytársaság számára, az új épület megjelölésére készült, a rendszerváltás utáni („felegyenesedett”) betűtípussal és logóval.

Vagyis a leghalványabb köze sincs sem a Kádár-rendszerhez, sem a XX. századi terrorhoz, hiszen, mint fentebb jeleztük, Magyarországon 1990 szeptembere után sem Kádár-rendszer, sem terror nem volt. Hamis, történelmietlen és hazug tehát az az érvelés, amely a lapcímet ábrázoló tábla helyét a Terror Házában jelöli ki, mondjuk a sokkal autentikusabb – és a Bécsi úttól csupán egyetlen saroknyira lévő – Budapesti Történeti Múzeum helyett, ahol valóban gyűjtenek a rendszerváltás utáni időkből származó, politikai és kulturális vonatkozású emlékeket.

 
Még elképesztőbb az az elmúlt napokban szintén hangoztatott állítás, hogy azért ment a felirat a terrorplázába, mert a Népszabadság úgymond az 56-os forradalom leverése után született, vagyis bűnben és terrorban fogant. A Terror Házában, ahol az 56-os események bemutatása az egyik központi attrakció, valakinek valószínűleg tudnia kellene, hogy melyik nap mi történt. A forradalom 1956 október 23-án tört ki, leverni pedig csak november 11-ére tudta a szovjet hadsereg.

Ezzel szemben a Népszabadság 1956 november 2-án jelent meg először, Haraszti Sándor főszerkesztésével – őt később a forradalomban játszott szerepe miatt Snagovba internálták, majd hat éves börtönbüntetésre ítélték. A szigorú ítélet oka a Népszabadság első néhány novemberi, a forradalmat és a munkástanácsokat éltető, a szovjet beavatkozást elítélő száma volt.

 
Ha az adott korszak (állítólag) fölkent kutatói ennyit tudnak 1956-ról és a Népszabadságról, akkor nyilván kevéssé lehet csodálkozni a kormánypolitikusok elfogult hozzáállásán, de az azért mégiscsak túlzásnak tűnik, hogy egy közpénzen működtetett „tudományos” műhely járjon élen a történelmi tények elhazudásában. Van azonban itt még egy, a névtábla ellopása ellen szóló érv, amit egy polgári kormánynak feltétlenül respektálnia kellene, ez pedig a tulajdonhoz fűződő jog. Mint már jeleztük, a Népszabadság székházát időközben megszerezte magának a Mediaworks, ám továbbra is működik a Népszabadság Zrt. (amelyben a dolgozók változatlanul résztulajdonosok), a cégfelirat pedig nem a Médiaworks, hanem a Népszabadság Zrt. (azaz részben a dolgozók) tulajdona.

E sorok írója jelenleg is a dolgozói közös részvény képviselője – ebben a minőségben szeretném jelezni, hogy amennyiben a tábla eltulajdonítói nem dokumentálják napokon belül, hogy milyen jogcímen, kinek a felhatalmazásával és milyen ellentételezéssel vették birtokba a láthatóan jelentős eszmei értékű (múzeumi érdeklődésre is számot tartó) tárgyat, akkor feljelentem őket lopásért és rongálásért, aztán járhatnak a bíróságra magyarázkodni a Kádár-rendszerről meg a terrorról. Előre szólok,hogy bizonyíték gyanánt az ez ügyben felmutatott tudásuk valószínűleg kevés lesz – még a magyar bíróságok előtt is, de Strasbourgban biztosan.

Hargitai Miklós 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.