Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Túllépni az őszödieken, vagy megsemmisülni végképp

Ez a cikk több mint 7 éves.

10 évvel ezelőtt ezen a napon futárok vitték több szerkesztőségbe Gyurcsány Ferencnek a balatonőszödi üdülőben, az MSZP-frakció előtt 3 hónappal korábban elmondott beszédét. Ez a beszéd és ez a nap azóta szimbólummá vált, de a valóság az, hogy ez a történés maga lényegtelen. A 2006-os év ellenben végleg megváltoztatta a rendszerváltás utáni Magyarország történetét, és ennek az évnek, illetve a baloldal ebben az évben elkövetett cselekedeteinek köszönhetően tartunk ott 2016-ban, ahol tartunk. A kérdés az, hogyan tudunk előrejutni? De hogy megválaszoljuk ezt a kérdést, meg kell értenünk, mi történt 2006-ban.

1_3.jpg

Fotó: Beliczay László / MTI

10 évvel ezelőtt a baloldal választást nyert, méghozzá a semmiből, de ennek nagy ára volt. A 2006-os igéretcunami kampány után az emberek azt várták, hogy miképp 2002-ben Medgyessy, úgy Gyurcsányék is betartják igéretüket a jólét további növekedéséről, de nem ez történt. A kormány becsapta az embereket, és alig 2 hónappal a választások után megszorításokat jelentett be, méghozzá óriásiakat: 30 százalékkal emelték a gáz, 10-14 százalékkal a villany árát, két százalékkal több lett az egészségügyi hozzájárulás, négy százalékkal emelkedett az szja felső kulcsa, drágult a cigaretta és az alkohol. A középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra nőtt.

Egy baloldali kormány elárulta a választóit, és az szja felső kulcsának megemelésén kívül csak és kizárólag olyan intézkedéseket vezetett be, ami fő szavazóbázisának, a dolgozóknak, az alsó-középosztálynak, a szegényeknek fájt a legjobban. Lényegében szembeköpte szavazóit. Az eredmény nem is maradt el: a párt alig két hónap alatt elvesztette támogatóinak majdnem egyharmadát, ezeket az embereket pedig a baloldal azóta se szerezte vissza.

Ebben a pillanatban került napvilágra az őszödi beszéd, amely önmagában nem volt kiemelkedően botrányos, azonban ebben a helyzetben a „hazudtunk éjjel és nappal”, és a „nem kormányoztunk” mondatokkal pontosan igazolta a választók korábbi hónapokban felgyülemlett érzéseit. És alkalmas volt arra is, hogy a megszorítások miatt csalódottakat, illetve a Fidesz választási veresége miatt elégedetleneket az utcára vigye, sőt azóta se teljesen megbontott szövetségbe kovácsolja.

A legenda szerint, amit Gyurcsány Ferenc most is elővett, a Fidesz vitte utcára ezeket az embereket, és szervezte meg a „zavargásokat”. A legenda igazságtartalma viszont az akkori kormány és a koalíciós partnerek, illetve a pártértelmiség reagálása miatt lényegtelen is.

2006 forró ősze ugyanis ma már csak halovány emlék lenne, ha tüntetés tüntetést követett volna. De a TV-székháznál bénázó rendőrség, illetve az ott agresszívan fellépő tüntetők erőszakosságát a következő hetekben megbosszuló egyes rendőrök túlkapásai teszik kitörölhetetlenné a mai magyar politikából az akkor történteket.

A tévében a szeme előtt bemutatott viperát letagadó Gergényi, majd az ő kitüntetése, az utcán megvert emberek fotói, a Dohány utcában az emberek közé hajtó lovasrendőrök kitörölhetetlenül beleégtek az emberek agyába. A megvert fideszes képviselőt, Révész Máriuszt lemártírozó Kuncze Gábor, a magyar állam nevében fellépő rendőrök túlkapásait relativizáló, letagadó vagy egyenesen helyeslő politikusok végképp elvesztették hitelességüket a társadalom nagy része számára.

Ez a kettős hitelvesztés, a szociális ígéretek be nem váltása, és az emberi jogok eltiprása miatt  keletkezett hitelvesztést pedig az MSZP (és a DK) azóta se tudta feledtetni. Sőt, maga a baloldali liberális világ sem, sem a civil szervezetek, se az azóta keletkezett pártok, akik hasonló alapokról indulva gondolkodnak a világról, mint az akkori kormánypárt..

Ez az őszödi szimbólum jelentése,  nem egy beszédről van szó, hanem a baloldal árulásáról. Ezen az őszödi szimbólumon kell a baloldalnak felülkerekednie, ha le akarja győzni az azóta sokkal több kárt okozó Fideszt, ha vissza akarja szerezni a hitelét a társadalom előtt.

De ehhez először el kell tűnnie az Őszödöt mint bélyeget magukon viselő pártoknak, politikusoknak és közéleti szereplőknek. Enélkül nem lesz hiteles baloldal Magyarországon.

Persze várhatunk arra, hogy maguktól mennek el, de miért is tennék ezt? Választókat képviselnek, szavazók bíznak bennük, támogatottságuk van, és sokszor tényleg egyedüliként képviselnek fontos ügyeket és értékeket.

Le kell őket győzni, és aki erre nem képes, az hogyan is lehetne Orbán Viktor kihivója? Persze ez a „legyőzés” sok mindent jelenthet, megsemmisítést, föléjük növést, bekebelezést… De az biztos, hogy aki ma baloldali értékek mentén akarja megváltoztatni Magyarországot, annak először az MSZP-vel és a DK-val kell szembenéznie, és az is biztos, hogy ebbe már több párt bicskája beletört, az LMP-től Bajnai formációjáig.

A kérdés az, hogy létezik-e egyáltalán ilyen új baloldali generáció, amely képes túllépni az őszödieken, és képes kormányzóképes alternatívát állítani pár év alatt. Képes passzívból aktívvá válni, képes megszervezni a köreit, és elhitetni az emberekkel, hogy ő valóban a szociális igazságot, a jólétet és az emberi jogokat mozdítaná előre – és a demokráciát mint a nép valódi képviseletét képzeli el.

Mert az őszödiek előbb vagy utóbb megsemmisülnek (az is lehet, hogy már csupán a haláltusájukat nézzük), és a semmiből nem épül automatikusan valami új. Ha pedig nem a baloldal váltja fel az őszödi politikusgenerációt, akkor egyszerűen nem marad pártpolitikai, sőt talán politikai képviselete sem a szociális igazságosságnak és a nép valódi képviseletét szem előtt tartó demokráciának.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.