Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes Voldemort korrupciós ügyénél még nem volt egyértelműbb a következménynélküliség Magyarországon

Ez a cikk több mint 7 éves.

Két hete hozott ki egy nyomozás lehallgatásairól készült jegyzőkönyv-sorozatot a 168 óra. Ebből megtudhattuk, egy szociális szövetkezet-hálózatot üzemeltető csoport EU-s pályázatokon szeretett volna nyerni, ennek érdekében egy közvetítőn keresztül Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőhöz fordultak. Mengyi Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát, és a tuti győzelemért cserébe kétszer 5 millió forint „alkotmányos költséget” kért, plusz a pályázaton elnyert pénz egyre és egyre nagyobb részét, végül már a pénz 90%-át.

Mengyi a szövegek nyilvánosságra kerülése után azzal védekezett, hogy neki nincs köze az egészhez, csupán bele akarják keverni az ügybe, semmi sem bizonyítja, hogy ő tényleg részt vett a csalásban.

Ezután tett közé a 168 óra egy újabb részletet a lehallgatási jegyzőkönyvből, amelyben Mengyi a pályázat sikerességéről beszél.

168ora.jpgForrás: 168 óra

Tehát ott tartunk, hogy van egy lehallgatási jegyzőkönyv (amelyet egyébként véletlenül készítettek, hiszen a NAV nyomozói egy másik ügyben nyomoztak), amely szerint egy fideszes képviselő erősen érintett egy korrupciós ügyben.

10 éve ezért – bármelyik párt lett volna az érintett – azzonnal lemondatták volna a képviselőt, és jó eséllyel talán még ki is zárták volna a pártból.

Ma a kormánypárt hallgat, a képviselő ellen egyelőre nem nyomoznak Mengyi ellen (tudomásunk szerint), sem az ügyészség, sem a rendőrség nem foglalkozik vele. Fut egy belső vizsgálat a Miniszterelnökségen, és egyelőre úgy tűnik, semmi következménye nem lesz annak, hogy – bár nincs bírósági ítélet – minden ember számára nyilvánvalóan kiderült, hogy egy magyar politikus közpénzt lopott.

Itt tartunk.

Ha le akarjuk írni, hogyan kerül a magyar demokrácia a rendszerváltás után egyre rosszabb állapotba, hogyan hanyatlik véglegesen (és itt a demokrácián értsük azt a népképviseleti fajtát, ahol a közösség vezetőinek döntései, és a befizetett adóforintok fölött a nép gyakorol ellenőrzést), ezt az ügyet kell elővennünk. A következménynélküliségnek ennyire nyilvánvaló példái – mint az elmúlt fél év ügyei az MNB, Polték ügyködése, vagy most Voldemort nagyúr kalandjai –  után csak a felháborodás hiányzik.

Csak reménykedni tud az ember, hogy a néma közöny csak felszín alatt tartja a dühöt, ami egyszer kitör, és valamilyen formában visszaragadja az államot azokhoz, akiknek valóban birtokolniuk kell: a néphez!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 264 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.