Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ne húzzatok hasznot Kulka János betegségéből!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Hiába a család kérése, hogy csupán a hivatalos közlemények alapján számoljon be a sajtó Kulka János állapotáról, a bulvárlapok, de sokszor a nem-bulvár média is pletykákra, állítólagos barátok sztorijaira hivatkozva, lényegében percről percre közvetíti a színész állapotát.

koncert-20121105-2200-sziget-256.jpg

Kulka János múlt héten került kórházba, ahol megoperálták és egy vérrögöt távolítottak el az agyából. A család rögtön közleményben kérte, ne szedje szét a sajtó a beteg, védekezésre képtelen színészt, ne kezdjen el csámcsogni állapotán az egész ország. Csak a család vagy a kórház hivatalos közleményeiből tájékozódjanak. Ezt a kérést a magyar sajtó mintha meg se hallotta volna.

Egy állítólagos közeli barát a Ripost nevű szennylapnak például elmondta, mennyi ideig fog tartani Kulka felépülése, miközben ezt biztosan még nem is tudhatják az orvosok, akik nem szoktak barátoknak információt kiadni, csak a családnak. Egy névtelenségbe burkolózó informátor a Borsnak beszélt olyan részletességgel Kulka állapotáról, mintha egy focimeccset közvetítene. De gyakorlatilag Kulka kórházba kerülése óta névtelen „informátorok” és „közeli barátok” csöpögtetik a „szenzációt” a sajtónak.

Teszik mindezt a család kérésének ellenére, és annak ellenére, hogy Kulka, egyetlen alkalmat kivéve, soha nem volt hajlandó személyes életéről beszélni. Nem tette életét a bulvársajtó címlapjára, nagyon tudatosan választotta szét magánéletét a karrierjétől.

De ez most nem érdekli a magyar sajtót. Egy betegségéből felépülő, magatehetetlen ember személyes döntését megkérdőjelezve, a családja akaratát semmibe véve, szállítja nap mint nap a híreket, a profitot érő kattintásért cserébe. Néha még úgy is, hogy a család kérésének ellenére lehozott anyaghoz is odabiggyesztik, hogy a család azt kérte, csak ők és a kórház közleményeit hozzák le, ezzel azt a látszatot keltve, hogy a pletykákat is jóváhagyta a család.

Ezek a sajtótermékek ezzel nem tesznek mást, mint kihasználják egy beteg ember helyzetét, azt, hogy nem tud tiltakozni, semmibe veszik a család akaratát, lényegében egy ember betegségéből húznak kattintási, hirdetési, pénzügyi hasznot. Ők egyszerűen Kulka betegségének vámszedői.

Az emberek kíváncsisága érthető. Kulka az ország egyik legnépszerűbb színésze. Százezrek izgulnak, imádkoznak érte, és azért, hogy elkerülje a tragédiát, egy tehetség pályájának kettétörését. De a sajtó dolga nem az, hogy Kulka bélkatéterének állapotáról információt közöljön. Még a bulvárlapoké sem. Nem az a feladata, hogy kihasználja az emberek szeretetét, hanem az, hogy segítse Kulka nyugodt felépülését, és a családot ebben a nehéz helyzetben.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.