Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem elég a kormány 20 százalékos ígérete

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az október 14-i tanársztrájk előtt egy nappal Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter minden eddiginél gyorsabb és nagyobb béremeléssel próbálta tompítani a pedagógusok dühét. A miniszter – az egy ideje már megváltozott kormányzati narratívához tartva magát – sokadjára elismerte, hogy szükség van béremelésre, ahhoz azonban meg kell egyezni az Európai Bizottsággal a visszatartott uniós forrásokról, melyek folyósítását a kormány szerint a magyar baloldal tartja vissza.

Gulyás szerint amennyiben a megállapodás létrejön, már 2025-re elérjük azt, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a pedagógusok. Így jövőre mintegy 21 százalékkal, az azt követő évben közel 25 százalékkal, 2025-ben pedig közel 30 százalékkal kell megemelni a pedagógusbéreket. Állítása szerint amennyiben megszületik a megállapodás – az első utalást év végén, jövő év elején kaphatjuk meg – már január elsejétől 20 százalékos emelés léphet életbe a tervezett 10 százalékos helyett.

Csakhogy ezt a 20 százalékot már most megette az infláció. A tiltakozó tanárok a Gulyás által ismertetettnél nagyobb mértékű emelést szeretnének: 2022. január 1-ig visszamenőleg a kormány által korábban ajánlott 10 százalékon felül további 45 százalékot kérnek.

A pedagógus-szakszervezetek emellett kérik, hogy

 • Emelkedjen az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye is.
 • A pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen.
 • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre.

Emellett az október 23-ai budapesti tüntetésen számos diákokat, szülőket és pedagógusokat képviselő szervezet 9 pontos közös követeléslistája is megfogalmazódott:

 1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
 2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
 3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
 4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
 5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
 6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
 7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
 8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
 9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!
Címlapkép: Mérce