Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

November 18-án újabb országos sztrájk várható

Ez a cikk több mint 1 éves.

Budapest A mai országos pedagógussztrájk alkalmából kora reggel a Margit híd budai hídfőjénél közös sajtótájékoztatót tartott a két legjelentősebb pedagógus szakszervezet a hónapok óta tartó tüntetéssorozatban részt vevő civil szervezetekkel együtt.

„A mai nap kiemelkedő az oktatási tiltakozássorozatban, hiszen országos sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, a pedagógusok pedig polgári engedetlenséget folytatnak, mert a sztrájkjogukat még nem állították vissza”, mondta el a sajtótájékoztatón Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja.

Törley Katalin megjegyezte, hogy:

„folytatni kell a tiltakozást, a polgári engedetlenséget, mert hiába forrong az oktatási szféra és az utca, Pintér Sándor belügyminiszter, akinek a tárcája alá tartozik az oktatásügy, hallgat.”

„A munkabeszüntetés áldozatvállalás is”, emlékeztetett a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott tanár, „emiatt a Tanítanék sztrájkalapot hozott létre”.

A mai élőlánc követelései

A szervezők négy pontja:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
  • Figyelmet az oktatásra!

Molnár Áron színész, aktivista a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy „a tiltakozó tömeg már a szociális szféra, az egészségügy mellett is kiállt”. „A polgári engedetlenség az új sztrájk”, hangsúlyozta a NoÁr mozgalom alapítója.

„A rendszer következetlen és kapkod” – mondta el, s emiatt „nemhogy folytatnunk kell, hanem ki kell terjeszteni a sztrájkot a többi szakszervezetre”.

„A diákság körében ez már országos megmozdulás: 8 vidéki városban, 61 megmozdulást szerveztünk az elmúlt időszakban” – mondta Pirint Dániel, az Egységes Diákfront tagja. „Az élőlánc már szokássá vált. A kormány mégis hallgat. Eljön az a pillanat, amikor már a kormány sem hallgathat”, szólt a diáktüntető.

Az Egységes Diákfront (EDF), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a Tanítanék közös sajtótájékoztatója 2022. október 27-én.

A ma reggeli sajtótájékoztatón Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) tagja ismertette, hogyan fog zajlani a pedagógustüntetés a mai sztrájknap után.

Eszerint:

– november 2-án közoktatási vitanapra kerül sor a parlamentben;

– november 7-én a szakszervezetek sztrájktárgyaláson vesznek részt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár meghívására;

– november 18-án pedig újabb országos sztrájk várható.

Nagy elmondta, hogy a mai országos egységes sztrájknapon iskolától függően időlegesen, vagy egész nap tiltakoznak majd a tanárok. A PDSZ szerint a mai napon 33 tankerületi központnál 65 akciósorozatra kerül sor.

Az Egységes DiákFront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a Tanítanék közös sajtótájékoztatója 2022. október 27-én.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke ehhez azt tette hozzá, hogy november 22-én demokráciaórákat tartanak az iskolákban, november 26-án, a Kossuth téren pedig valós nemzeti konzultációra kerül sor.

„Összefogtunk, folytatjuk, nem félünk”, zárta a sajtótájékoztatót Gosztonyi Gábor.

A sajtótájékoztató itt tekinthető meg.