Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amnesty és Háttér Társaság: „A kormány törölje el a propagandatörvényt”

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Parlament elől jelentkezett be az érvénytelen népszavazással kapcsolatban Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója és Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője. Mint fogalmaztak, azon parlament elől, ahol elfogadták a homofób törvényt és ahol döntöttek a propagandatörvény népszavazási megerősítéséről. Ez a törvény hátrányosan érinti a magyarországi szexuális kisebbségek tagjait és korlátozza a tanárokat az oktatási szabadságukban is – mondta el Vig.

„A tegnapi népszavazáson a választók úgy döntöttek, hogy ez megbukott. Azért lett érvénytelen, mert a választók jelentős része érvénytelenül szavazott vagy nem vette át a szavazó lapot.”

Dudits Luca hozzá tette, több, mint 1,6 millió ember szavazott érvénytelenül és további 450 ezer szavazó vette fel, de nem adta le a szavazó lapot, ami szintén a tudatos érvénytelen szavazás egy formája. Szerinte ez az eddigi legmagasabb arányú érvénytelenszavazás.

Elmondták, a két szevezet közös kampányt indított, ami során 20 várost jártak végig, hogy párbeszédet folytassanak a szexuális kisebbségekről. Ezt a győzelmet mindenki győzelmének tartják.

„Ez a kampány és ez a népszavazási győzelem azt üzeni az összes aktivistának, önkéntesnek és az érvénytelenül szavazóknak, hogy érdemes megszervezni magunkat és érdemes kiállni, hangosan elmondani, hogy nem kérünk az uszító putyini propagandából.

A kormánynak azt üzeni, hogy az emberek nem kérnek ebből a törvényből, a kirekesztő népszavazásból. A kormány feladata most az, hogy elfogadja a választók akaratát és törölje el a propagandatörvényt”

-mondta el a Vig a népszavazás kapcsán.

Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság sajtótájékoztatója itt visszanézhető:

 

Címlapkép: Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője és Vigh Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója beszédet mondanak a két szervezet népszavazási kampánynyitó eseményén a budapesti CEU-auditóriumban 2022. február 28-án. Fotó: Nagy Szabolcs