Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely köszönetet mondott a nem-sztrájkolóknak, az EMMI szerint a pedagógusoknak csak a 13 százaléka sztrájkolt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Miután több ezer diák tüntetett a Kossuth téren és több száz pedagógushallgató tiltakozott az EMMI épülete előtt, s míg a szakszervezetekhez nem érkezett be minden adat arról, pontosan hányan sztrájkoltak a mai napon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köszönetet mondott azoknak a tanároknak, akik ma nem sztrájkoltak.

A minisztérium szerint a pedagógusoknak „csak” 13 százaléka sztrájkolt, tehát 87 százalékuk nem sztrájkolt.

A kormány a járvány után a háborús helyzetre hivatkozva kéri, hogy ne sztrájkoljanak a tanárok. A mozdonyvezetőkre hivatkoznak, akik visszaléptek a sztrájkról (és akiknek munkája elengedhetetlen a háborús helyzetben, mert háborús menekülteket kell biztonságos helyre szállítaniuk).

Gulyás Gergely is megszólalt az ügyben. Szerinte 15 ezer tanár sztrájkolt ma, ami alacsonyabb létszám az előző pedagógussztrájk, a január 31-i két órás figyelmeztetősztrájk létszámához képest. A szakszervezetek egyelőre nem közöltek adatokat a sztrájkolók számáról.

A miniszter korábban azt is mondta, hogy a pedagógusok követeléseinek teljesítése a következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladata lesz. Gulyás Gergely EU-s forrásokból igazítaná ki a pedagógusbéreket – elmondása szerint jelenleg is tárgyal a kormány a következő 7 éves uniós költségvetésről, amiből legalább háromszor 10 százalékos béremelés valósulhat meg. Továbbá kiemelte, hogy az Ukrajnából érkező menekültgyermekeknek is pedagógusokra lesz szükségük, ezért nem helyénvaló jelenleg a sztrájk. Emlékeztetőül: az ukrán menekültek érkezése előtt is tanárhiány volt az országban, érkezésükkel még több tanárra lesz szüksége az országnak.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi