Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay a Z. Kárpát ügyről: Szélsőségesek csak a Fideszben és szatellitpártjaiban vannak

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ahogy azt már mi is megírtuk, néhány napja járta körbe a magyar sajtót az a videó, melyen Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke látható, ahogy karlendítést intéz egy pódium elől. A politikus később a Telexnek megszólalt az ügyben, azonban az ellenzéki összefogás részéről még egy párt sem nyilatkozott a történtekről, Z. Kárpát pedig továbbra is az Egységben Magyarországért koalíció befutó, kilencedik helyét foglalja el a pártlistán.

The Jewish Voice („a zsidó hang”) nevű hetilap és portál tette közzé elsőként a politikusról készült videót, amely később a magyarországi médiában is elterjedt. A Telexnek sikerült megszólaltatni Z. Kárpát Dánielt is az ügyben, aki úgy védekezett, sosem volt sem náci, sem antiszemita, maga is elfogadta a „néppárti Jobbik elvi nyilatkozatát” majd hozzátette, „az antiszemiták a Fideszben vannak”.

Síri csend honol azonban a többi ellenzéki párt között a videóval kapcsolatban. Ez azért is furcsa, mert már nem az első jobbikosról kerülnek ki karlendítős felvételek. Tavaly az előválasztási kampányban az ózdi jobbikos jelöltről, Farkas Péter Barnabásról került elő náci karlendítős fotó, ezután pedig egy másik jobbikos alpolgármesterről is megjelent egy ilyen kép. Akkor azonban az ellenzéki pártok sorra elhatárolódtak a fasiszta gesztusokat imitáló politikusoktól, Farkas pedig le is mondott az alpolgármesteri posztjáról, majd az előválasztásból is kiesett.

A mai ellenzéki megmozdulás végén a Partizán kérdezte Márki-Zay Pétert, az Egységben Magyarország miniszterelnök-jelöltjét a Z. Kárpát-üggyel és annak lehetséges következményeivel kapcsolatban. A hódmezővásárhelyi polgármester kijelentette, hogy a közös ellenzéki lista befutó, 9. helyén helyet kapó Z. Kárpát Dániel ügyében elsősorban pártjának, a Jobbiknak kell döntést hoznia. MZP azonban kifejtette abbeli örömét, hogy az egykoron szélsőjobboldali, rasszista és antiszemita eszméket hirdető párt az elmúlt években folyamatosan haladt a párt által „néppártosodásnak” is hívott mérséklődés útján, kivetve tagjai közül a szélsőséges elemeket.

Az ellenzék kormányfő-jelöltje szerint szélsőséges nézeteket ma nem a Jobbik, hanem a Fideszhez közel álló Mi Hazánk és a Munkáspárt, valamint a Szanyi Tibor egykori MSZP-s politikus fémjelezte ISZOMM képviselnek.

Márki-Zay úgy látja, hogy egyébként maga Orbán Viktor is szélsőségesnek nevezhető, hiszen míg egykoron a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ) vállalt vezető szerepet, addig ma az erősen magyarellenes retorikát képviselő romániai szélsőjobboldali párt, a Románok Egyesüléséért Szövetség (Alianța pentru Unirea Românilor, AUR) fűzi szorosabbra a viszonyt.