Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Síri csend honol az ellenzékben Z. Kárpát Dániel náci karlendítős videóját illetően

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tegnap járta körbe a magyar sajtót az a videó, melyen Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke látható, ahogy karlendítést intéz egy pódium elől. A politikus később a Telexnek megszólalt az ügyben, azonban az ellenzéki összefogás részéről még egy párt sem nyilatkozott a történtekről, Z. Kárpát pedig továbbra is az Egységben Magyarországért koalíció befutó, kilencedik helyét foglalja el a pártlistán.

The Jewish Voice (‘a zsidó hang’) nevű hetilap és portál tette közzé elsőként a politikusról készült videót, amely később a magyarországi médiában is elterjedt. A Telexnek sikerült megszólaltatni Z. Kárpát Dánielt is az ügyben, aki úgy védekezett, sosem volt sem náci, sem antiszemita, maga is elfogadta a „néppárti Jobbik elvi nyilatkozatát” majd hozzátette, „az antiszemiták a Fideszben vannak”.

Síri csend honol azonban a többi ellenzéki párt között a videóval kapcsolatban. Ez azért is furcsa, mert már nem az első jobbikosról kerülnek ki karlendítős felvételek. Tavaly az előválasztási kampányban az ózdi jobbikos jelöltről, Farkas Péter Barnabásról került elő náci karlendítős fotó, ezután pedig egy másik jobbikos alpolgármesterről is megjelent egy ilyen kép. Akkor azonban az ellenzéki pártok sorra elhatárolódtak a fasiszta gesztusokat imitáló politikusoktól, Farkas pedig le is mondott az alpolgármesteri posztjáról, majd az előválasztásból is kiesett.

Z. Kárpát ügyével kapcsolatban megkerestük az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP, illetve a DK sajtóosztályát. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a pártoknak van-e már határozott álláspontjuk az ügyben, illetve mikor terveznek megnyilatkozni a videóval kapcsolatban.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörüléstől azt is megkérdeztük, hogy a történtek mennyiben befolyásolják a jobbikos politikus kilencedik helyét a közös ellenzéki pártlistán.

Cikkünk közléséig egyedül a Momentum reagált megkeresésünkre, de ők sem tudtak érdemben válaszolni a feltett kérdésekre. Hangsúlyozták, hogy a hírek valójában a Fidesz lejárató kampányának részei, majd hozzátették, egyetértenek a Jobbik közleményében foglaltakkal.

A Momentum teljes válasza a Mérce megkeresésére:

Az elmúlt hetek eseményei alapján kijelenthető, hogy ez a kampány sem múlik el anélkül, hogy a Fidesz egyesével próbálná meg lejáratni az ellenzéki jelölteket párthovatartozástól függetlenül. Előre megtervezett forgatókönyv alapján zajlanak az események, amelyeknek az a célja, hogy az ellenzéket megpróbálják lejáratni, az egységét bomlasztani. A Jobbik már nyilatkozott az ügyben, mi pedig tiszteletben tartjuk az álláspontjukat. Ha a témában bármilyen további kérdésük van, forduljanak a Jobbikhoz.

A tegnapi sajtóhírekkel kapcsolatban még Márki-Zay Péter szólalt meg egy órás videója végén, ahol utalt a Jobbik üggyel kapcsolatos közleményére, mely alapján „semmilyen antiszemitizmus nincs Z. Kárpátban”, a miniszterelnök-jelölt pedig kíváncsian várja a videó hátterének részleteit, de addig is megnyugvását fejezte ki, hogy a Jobbik elhatárolódik az ideológiától. Hozzátette, a Jobbikban szerinte továbbra sincsenek nácik, de a Fideszben igen.

Hogy miért vannak még továbbra is olyan jelöltek az ellenzéki összefogásban, akik mosolyogva antiszemita gesztusokat tesznek, illetve, hogy ezek a cselekmények miért nem járnak politikai következményekkel, arra egyelőre nem adott érdemi választ egyik párt sem.

Frissítés 20:10

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendégeként Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő ma este azt mondta, Z. Kárpát Dániel „nyilvánvalóan soha semmilyen ordas eszmének nem volt a híve”, elfogadta a Jobbik elvi nyilatkozatát, és annak megfelelően politizált az elmúlt 12 évben.

Brenner szerint mind a százhat ellenzéki képviselőjelöltről fognak a fideszesek mindenfélét állítani a következő hetekben, sokszor hazudnak, elővesznek félmondatokat, felvételeket.

Miután Rónai Egon műsorvezető többször is visszakérdezett, miért nem mond semmi konkrétumot a videóról, a képviselő azt válaszolta: nem tudja kommentálni azt. Hozzátette, rákérdezett Z. Kárpát Dánielnél, aki azt mondta neki, nem emlékszik a videóra.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd