Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Iványi Gábor: Nem lesz ellenségünk az orosz nép, ha kiállunk az ukránok mellett

Ez a cikk több mint 2 éves.

műegyetem rakpart A Himnusz eléneklése és az orosz-ukrán háborúról szóló rövid beszámoló – valamint az áldozatok emlékére tartott egy perces néma gyászszünet – után Polgár Csaba színművész az alkalomhoz illően elszavalta Petőfi Sándor ismert költeményét, a Nemzeti dalt. Majd a műsorvezetők lelkesítették kicsit a közönséget és zenészek előadták a Patty Smith dallamára írt Hatalom a népé című kampánydalt, mielőtt Nagy Zsolt elszavalta a XIX. század költőit.

Ezután Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze lépett a színpadra.

A kormánnyal közismerten rossz viszonyt ápoló és számos kormányzati támadást túlélt kisegyház vezetője elmondta, a rádióban hallotta, hogy a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnökök meglátogatják Kijevben Vologyimir Zelenszkij ukrán elnököt és az ukrán népet. Noha tudtával felkínálták, Orbán Viktor mégsem élt a lehetőséggel, hogy velük tartson.

Ezt ahhoz hasonlította, mintha Káin családvédelmi akcióterv keretében találkozott volna Ábellel, vagy Góliát a békés föld egyesítése érdekében kérte volna, hogy ne küldjenek csapatokat, és Dávid nem tudta volna, mi történik.

Iványi úgy gondolja, hogy április harmadika után el fog menni a miniszterelnök Kijevbe, mert Márki-Zay Péternek ez lenne az első útja.

Köszöntötte az ukránokat és oroszokat, és sok erőt kívánt a pedagógusoknak – akik holnaptól lépnek sztrájkba. Bemutatta a kabátjára tűzött szalagokat is, miszerint: kokárda, ellenzéki kék, az azt ukrán lobogó színeire kiegészítő sárga, valamint a pedagógusok küzdelmét jelképező kockás.

Az ukrán ellenállókat az 1956-os és 1848-as magyar forradalmárokhoz hasonlította. Emlékeztetett, hogy Orbán évek óta részt vesz az Ukrajna elleni orosz agitációban, majd „gatyás békegalambbá változott át”, mikor megindult az orosz hadsereg, és úgy folytatja az árulást.

Iványi szerint nem igaz, hogy a nemzet ellenségévé válna, aki fegyvereket küldene Ukrajnának – és szégyennek tartja, mikor a Fidesz ezt mondja. Felrótta a Fidesznek, hogy nem állítja le a titkos üzleteket sem. A Barátság érdemrenddel kitüntetett külügyminiszter pedig véleménye szerint Bem szobra mellől szabotálja a világszabadság ügyét.

Iványi elmondta, hogy a jelenlegi kormányzati érvrendszerek alapján 1956 novemberében megérdemelték sorsukat a magyarok, akik „Segítsetek!” kiáltással fordultak a világ népeihez. A kormánynak nincs köszönő szava a menekülteket etető és laktató civilekhez sem, ehelyett elnyomják őket, és rájuk szabadítják az adóellenőröket. Ennek ellenére kitartanak és szolgálnak.

Iványi kifejtette, az orosz népet nem tesszük ellenséggé, ha kiállunk az ukránok mellett, ahogy nem voltak ellenségek a Magyarországot felszabadító orosz katonák sem.

Szövetségesünknek nevezte ellenben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt, aki jelenleg börtönben ül, ezzel szemben Magyarország jelenlegi vezetőit az új cár – vagyis Vlagyimir Putyin bojárjainak nevezte.

A lelkész beszédéből kiderült, hogy véleménye szerint nincs se erkölcsi, se gazdasági alapja a jelenlegi orosz hatalommal való szövetségnek.