Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan tudunk segíteni az ukrajnai menekülteknek?

Ez a cikk több mint 2 éves.

Budapest Ukrán állampolgárok tömegei indultak meg a nyugati határok felé, többek között Magyarország irányába is, az orosz támadás elől menekülve. Bár Orbán Viktor szerint hazánk felkészült a menekültek befogadására és minden Ukrajna felől érkező menekültet beenged az országba, a Magyar Helsinki Bizottság szerint viszont ez korántsem lesz olyan egyszerű, mivel a magyar menekültügyi rendszer logisztikai és jogi szempontból egyaránt alkalmatlan a háború elől menekülők fogadására.

A Mérce összegyűjtött néhány olyan civil szervezetet és Facebook csoportot, melyek az ukrán és kárpátaljai menekültek segítségére sietnek, ebben pedig a magyar lakosságra is számítanak.

A Migration Aid felhívást tett közzé Facebookon az ukrán menekültválság kapcsán. A szervezet a határra érkező menedékkérők elszállításában kérik a lakosság segítségét sofőrök és feltölthető üzemanyagkártyák formájában. Emellett szállást is igyekeznek szervezni a határra érkező ukrán és kettős állampolgárok számára. Aki ilyen felajánlást szeretne tenni, e-mailben kell felvennie a kapcsolatot a szervezettel.

A Budapest Bike Maffia gyűjtést szervez holnapra, vagyis szombatra, melyen a menekülteknek szükséges adományokat várnak. Többek között meleg étel konzerveket, takarókat, hálózsákokat, babaápolási holmikat, termoszokat kérnek a felajánlóktól, melyeket még aznap elvisznek a határra. 

Különböző vidéki városokban is hoztak létre hasonló adománygyűjtő pontokat, ahová szintén ilyen felajánlásokat lehet elvinni.

A Segítségnyújtás (Ukrajna) nevű Facebook csoporthoz, mely a hasonló segítségnyújtással kapcsolatos felhívásokat és lehetőségeket gyűjti össze, már majdnem 40 ezren csatlakoztak.

Hasonló nemzetközi lehetőségeket gyűjtött össze a New Eastern Europe. Az oldalon közzétett, rendszeresen frissített listában olyan szervezeteket találhatók, melyek munkáját pénzadományokkal lehet segíteni.