Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán elítéli Ukrajna orosz megszállását, humanitárius segélyt ígér

Ez a cikk több mint 2 éves.

Orbán Viktor a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülése után Facebook-videóval jelentkezett be csütörtökön, amiben kifejtette, kormánya az uniós és NATO-szövetségesekkel együtt elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót. A videó alább tekinthető meg.

A miniszterelnök kifejtette, hogy készülnek az Ukrajna felől érkező menekülthullámra.

„Katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán-magyar határ térségében. Sajnos arra kell számítanunk, hogy a mai katonai támadást követően a Magyarországra érkező, föltehetően menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő, az ő ellátásukra felkészültünk”

– nyilatkozta a miniszterelnök.

Orbán arról is beszámolt, hogy véleménye szerint Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, így se katonákat, se katonai eszközöket nem küldenek, humanitárius segítséget azonban igen. Ennek jellegét a miniszterelnök egyelőre nem részletezte.

Ezután arra utalt, hogy információi szerint a „baloldal” javaslatai veszélyeztetik Magyarország energia- és gázellátását, veszélyeztetve a rezsicsökkentést. Kifejtette, hogy ezeket nem tudja elfogadni (jelentsenek bármit is). Érdemes megjegyezni, hogy jelenleg Magyarország energia- és gázellátását az Ukrajnában zajló háború veszélyezteti erősen, tekintve hogy az Oroszországból gázt szállító Testvériség gázvezeték is áldozatul eshet a harcoknak.

Orbán este ismét be fog jelentkezni, miután az uniós vezetők vésztanácskozást tartanak Brüsszelben. Úgy látja, az európai egység fenntartható lesz.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán