Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay: Orbán fejezze be a hintapolitikát!

Ez a cikk több mint 2 éves.

orosz nagykövetség Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utolsó felszólalóként lépett színpadra az orosz nagykövetség előtt rendezett ellenzéki demonstráción. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint most minden másnál nagyobb probléma, hogy 1945 óta először szuverén államok közti háború tört ki.

Azért vagyunk itt, hogy legyen béke! Azt szeretnénk, hogy édesanyák ne veszítsék el a fiaikat – mondta Márki-Zay.

A miniszterelnök-jelölt szerint bár a mostani tüntetésen a zömmel ellenzéki politikusok által tartott beszédek többsége arról szólt, hogy békeszerető kormányt választhatunk április 3-án, ma este viszont fontosabb, hogy nincsenek jobb- és baloldaliak, hanem emberek vannak: magyarok, ukránok és oroszok.

Most egy világrend sorsa forog kockán, és tenni kell azért, hogy az érdekellentéteket a jövőben békés módon rendezzük – mondta Márki-Zay. Szerinte az Európai Unió a béke megőrzésének sikeres modelljeként működött létrehozása óta. A politikus úgy véli, csak az EU és a NATO garantálhatják Magyarország számára a függetlenséget és a békét.

Magyarország történelmében túl sokszor „álltunk a rossz oldalra”. Most eljött az a pillanat, hogy Orbán Viktortól azt követeljük, fejezze be a hintapolitikát, és kötelezze el magát az EU és a NATO mellett – mondta Márki-Zay Péter.

Az ellenzéki kormányfőjelölt szerint a jelenlegi magyar kormány tett olyan lépéseket az orosz konfliktus kapcsán, amelyeket az ellenzék követelt ki tőle: Orbán Viktor agresszornak nevezte Putyint, Szijjártó Péter pedig kijelentette, hogy Magyarország mindenben a NATO álláspontját fogja követni.

De Márki-Zaynak és az ellenzéknek van még további három követelése a kormányhoz az április 3-ai választás előtt:

  • Magyarország csatlakozzon az Európai Unió szankcióihoz, és függessze fel Paks 2 engedélyezési eljárását
  • A Nemzetközi Beruházási Bankot, „az orosz kémbankot” zavarja ki a kormány
  • Szijjártó Péter azonnal adja vissza a Lavrov orosz külügyminisztertől kapott kitüntetését
Címlapkép: TüntetésMérce / Tremmel Márk