Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biden kemény szankciókat ígér, de megerősítette, hogy az USA nem fog katonákat küldeni Ukrajnába

Ez a cikk több mint 2 éves.

fehér ház, Washington D.C. A Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót az ukrajnai háborúval kapcsolatban az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden. Újságírók előtt beszélve Biden leszögezte, hogy Putyin birodalomépítő, a Szovjetunió újjászervezésével kapcsolatos vágyai által vezérelve a krízis megoldására tett minden diplomáciai megoldást elutasított és Ukrajna szándékaival kapcsolatos hamis információk terjesztésével igyekezett megindokolni az orosz támadást.

Ezért az amerikai elnök újabb szankciókat jelentett be, melyek az orosz pénzügyi és technológiai szektort, valamint az ország elitjének tagjait veszi célba. A demokrata politikus szerint el kell telnie néhány hétnek mielőtt valóban éreztetik a hatásukat ezek a nyugati országok által egyöntetűen támogatott szankciók, melyek korlátozni fogják Oroszország lehetőségeit a nemzetközi kereskedelemben való részvételben, gátat szabnak az orosz hadászati fejlesztéseknek és befagyasztják a legnagyobb orosz bankok hozzáférését az USA-ban lévő pénzeszközeikhez.

Az elnök újságírói kérdésre elmondta, Ukrajna Oroszország kizárását követeli a nemzetközi bankrendszer egyik legfontosabb intézményéből, a SWIFT-ből (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság). Erre azért nem került sor, mert Washington több fontos szövetségese is ellenezte ezt a lépést – sajtóértesülések szerint olyan országok, mint Németország, Olaszország, Ciprus vagy éppen Magyarország.

Ahogy azt CNN is megírta, az amerikai védelmi minisztérium további 7 ezer amerikai katonát vezényel Németországba és olyan keleti NATO-tagállomokba, mint Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia. Azonban Joe Biden a mai sajtótájékoztatóján határozottan leszögezte, hogy

az Egyesült Államok nem fog katonákat vezényelni Ukrajnába.

Bár az USA elnöke azt ígérte, hogy Washington és szövetségesei mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy helyreálljon Ukrajna szuverenitása.  Arra kérdésre, hogy a nemzetközi közösség vajon számíthat-e Kína támogatására az Oroszországgal szembeni közös fellépést illetően, Biden sokatmondóan azt felelte, hogy jelenleg nem áll módjában válaszolni.