Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömegesen tartanak menekülők az ukrán-magyar határ felé

Ez a cikk több mint 2 éves.

A helyszíni beszámolók szerint megindultak a menekülők Ukrajnából Magyarország felé, ahogy az alábbi felvételen is látszik.

 

A felvételen látszik, hogy Ungvár (Uzsgorod) közelében tömött kocsisorok tartanak Nyugat felé. A Magyar Távirati Iroda beszámolói szerint is rengetegen igyekeznek Nyugat felé elhagyni az országot a kárpátaljai területekről. Mint írják,

„Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál. A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.”

A Reuters is arról számol be helyszíni riportjában, hogy sokan, magyarok és ukránok egyaránt bőröndökkel kelnek át a határon akár az orosz inváziótól, akár a besorozástól tartva.

Eközben Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója bejelentette, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, és készülnek az ország keletibb (vagyis a többi) részéből menekültek érkezésére is. A Kárpátok hágóin ellenőrzőpontokat állítottak fel, az érkezőket szállodákban és szanatóriumokban szállásolják el, bár a beszámolók alapján sokan tartanak közülük külföld felé. Az ungvári vérellátó véradásra szólította fel az embereket a készletek feltöltése érdekében.

Számos szervezet készül az ország támadása miatt Magyarország felé meginduló menekülthullámra. Ahogy korábban beszámoltunk, Orbán Viktor kora délutáni videós bejelentkezésében utalt arra, hogy a kormány felkészült a menekülthullámra.

„Katonai és kijelölt rendőri egységeink megkezdték a munkát az ukrán-magyar határ térségében. Sajnos arra kell számítanunk, hogy a mai katonai támadást követően a Magyarországra érkező, föltehetően menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő, az ő ellátásukra felkészültünk”

– nyilatkozta a miniszterelnök lényegesen megértőbbnek mutatkozva annál, mint mikor nem fehér bőrű embereknek kellene segítséget nyújtani.

Ez azonban nem lesz egyszerű feladat a Magyar Helsinki Bizottság szerint, ami felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi menekültügyi rendszer logisztikai és jogi szempontból egyaránt alkalmatlan  a menekülők fogadására.

2015, vagyis a menekültek elleni kormányzati ideológiai, jogi és rendészeti hadjárat kezdete óta komoly hiányosságok alakultak ki a menekültügyi rendszerben, ami mindössze néhány száz ember ellátását képes biztosítani, jogilag pedig jelenleg nem biztosított, hogy a menekültek hivatalos státuszért folyamodjanak.

A Migration Aid menekülteket segítő szervezet és a Segítők Egyesület is felkészül a menekültek segítésére.

A szervezetek elkezdik kiépíteni a 2015-16-os szervezeti struktúrát, amivel az akkori menekültválság idején működtek. Ennek keretében keresnek

  • az észak-keleti országrészben élő, vagy hosszabb időre odautazni hajlandó önkénteseket;
  • ingatlantulajdonosokat, hogy fagymentesen tárolják az adományokat;
  • orosz/ukrán nyelven jól beszélő önkénteseket fordítási feladatokra;
  • valamint online adminisztratív munkát végző önkénteseket.

További részletek a Facebook bejegyzésben.

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület is jelezte, hogy készen áll az Ukrajnából érkező menekültek segítésére:

A kormány és a civilek mellett a Magyar Távirati Iroda szerint számos egyházi szervezet is felkészült a menekültek segítésére.

  • Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) aggodalmát fejezte ki a támadás miatt és megkezdte a felkészülést a menekültek segítésére. Mint írták, együttérzünk Ukrajna polgáraival, különösen a kárpátaljai magyarsággal, azon belül is zsidó hittestvéreinkkel.” A Mazsihisz felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, a nemzetközi zsidó szervezetekkel, és imádkozik hogy a fegyverek mielőbb elhallgassanak.
  • Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) támogatásáról biztosította az ukrajnai zsidóságot. Köves Slomó vezető rabbi csütörtökön telefonon egyeztetett Meir Stamblerrel, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével, és felajánlotta neki a magyar zsidó közösség segítségét, Mendel Wilhelm ungvári rabbinak pedig a menekült zsidók hosszabb távú magyarországi ellátását. Támogatást ígért továbbá a korábbi kelet-ukrajnai konfliktusból menekült zsidók ukrajnai településének.
  • A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is segítő akciót indít a kárpátaljai területekre érkező menekültek segítésére, „egyúttal felkészítik a kelet-magyarországi térségben működő intézményeiket és önkéntes szervezeteiket az Ukrajnát ért támadás nyomán Magyarországra érkező emberek megsegítésére, szükség esetén befogadására.” Beregszászi, vagyis ukrán területen működő szervezetüket is felkészítik, különös tekintettel a speciális igényű menekültekre.
  • Az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtést hirdetett, és beregszászi központja mellett koordinációs központot állít fel Lvovban is, hogy segítse a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátását.
Címlapkép: MTI/Balázs Attila