Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Moldova elnöke bejelentette, hogy országa kész befogadni több tízezer ukrán menekültet

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Le Monde értesülései szerint biztonsági okokra hivatkozva Belarusz lezárta légterének az ukrán határhoz közel eső részét. Az Ukrajnával szintén szomszédos Moldova pedig teljes egészében lezárta a légterét, valamint a chișinăui kormány szükségállapotot is elrendelt az ukrajnai háború miatt az országba érkező menekültáradatra hivatkozván. Európa egyik legszegényebb államának 2020 végén megválasztott, országa nyugati integrációját támogató elnöke, Maria Sandu bejelentette, hogy Moldova kész több tízezer ukrán menekültet is befogadni.

Ana Revenco belügyminiszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy eddig legalább 1900 olyan ukrán állampolgárról tudnak, aki Moldovába menekült.

A jelentős ukrán közösséggel rendelkező Moldova szerepe már csak azért is kiemelt a háborúban, mert az ország nyugati részén található az a Dnyeszter Menti Köztársaság, amely 1991-ben hathatós orosz segítséggel vált ki a Szovjetunió felbomlása után frissen függetlenné váló Moldovából – a nagyszámú orosz közösséggel rendelkező ország szuverenitását a világ tulajdonképpen minden más államához hasonlóan hivatalosan Oroszország sem ismeri el, de a szakadárállamban jelenleg is állomásozik egy 1500 fős orosz kontingens.