Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Macron: Putyin egyszerűen gúnyt űz Ukrajna szuverenitáshoz való jogából

Ez a cikk több mint 2 éves.

Párizs Franciaország elnöke, Emmanuel Macron az Élysée-palotában tartott beszédében értékelte a kialakult helyzetet. Az elmúlt hetekben a nyugati országok és Oroszország között egyfajta mediátori szerepet betölteni kívánó, Putyinnal két ízben hosszas tárgyalást folytató Macron szerint az orosz támadás szembemegy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapokmányában lefektetett elvekkel és a „nemzetközi rendet meghatározó” értékekkel. A francia államfő elismeréssel nyilatkozott a kijevi kormány és az ukrán nép bátorságáról, hozzátéve, hogy „Ukrajna szabadsága a mi szabadságunk is”.

A francia államfő szerint a válság diplomáciai úton történő rendezését rendre elutasító Vlagyimir Putyin nem pusztán háborút indított Ukrajna ellen, hanem „gúnyt űz a kelet-európai ország szuverenitáshoz való jogából”.

Szerinte az orosz elnök döntése Ukrajna megszállásáról Európa békéje és stabilitása ellen az elmúlt évtizedekben indított támadásként értelmezhető. Macron úgy véli, hogy a nyugati országok mindent megtettek a válság békés úton való rendezése érdekében, de így sem tudták megakadályozni a háborút, amelynek kirobbanásával már régóta számoltak. Franciaország államfője az EU-s és NATO-s tagállamok, valamint szövetségeseik Oroszországgal szembeni egységes fellépését és olyan átfogó szankciók bevezetését ígérte, melyek arányosak a Moszkva által elkövetett agresszióval. Elmondása alapján ezek a szankciók egyaránt lennének gazdasági és katonai jellegűek, illetve az energetika kérdését sem hagynák figyelmen kívül. Macron emellett azt ígérte, Európa mindent meg fog tenni Ukrajna biztonságának garantálása érdekében.

A beszéd alább nézhető vissza: