Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefoglaljuk, mi történt szerda hajnalig

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gázai Övezet, Izrael Hétfőre tovább eszkalálódott a már vasárnap sem rózsás feszültség Jeruzsálemben, miután a Jeruzsálem-napi menetet követően az izraeli rendőrség súlyos erőszakot alkalmazott a palesztin lakosokkal és tüntetőkkel szemben. Az AP tudósítója szerint a rendőrség könnygázzal, riasztógránátokkal és gumilövedékekkel ütközött meg a palesztin tüntetőkkel, akik a tudósítás szerint kövekkel voltak felfegyverkezve.

A hétfői események a vasárnapi (és egyébként kisebb-nagyobb intenzitással csaknem egy hónapja tartó) összecsapások folytatásának tekinthetők, tekintve hogy éjszaka a rendőrség brutálisan leverte a palesztin tüntetőket, akik reggelre elbarikádozták magukat a mecset körül. A vasárnapi tüntetéseket azért szervezték, mert ramadán idején láttak hozzá az izraeli hatóságok palesztin lakosok kilakoltatásához, ráadásul a mecsetbe tartó vallásos tömegeket is zaklatták, illetve hátráltatták.

Palesztin orvosok szerint 278 ember sérült meg, közülük 205-öt kellett kórházba szállítani, négyük állapota súlyos. A Vörös Félhold tisztviselői szerint a hatóságok egy ideig akadályozták az egészségügyi csapatok bejutását a mecset körüli sérültekhez, miközben több ezren szorultak az ostromgyűrűbe, mielőtt a rendőrség végül hátrébb vonult. A rendőrség 21 sérült, három kórházi ellátásra szoruló munkatársukról számolt be.

A főbb eseményekkel párhuzamosan számos atrocitás történt, többek között palesztin tüntetők megdobáltak kővel egy autót, aminek sofőrje emiatt elveszítette a kocsi fölött az uralmat, és a járdára hajtott, izraeli rendőrök pedig megverték a török Anadolu hírügynökség tudósítóját.

A hétvégi, valamint hét eleji összecsapások folytatásaként kedden egy 13 emeletes lakótorony omlott le a Gázai övezetben, miután az izraeli légierő rakétát lőtt ki rá, (Reuters). A lap szerint a gázai ellentámadás miatt többen is megsérültek Tel-Avivban, az izraeli légiteret lezárták. Az épületben volt található a Hamász terrorszervezet több irodája, amely szervezet rakétákkal lőtte a közép-izraeli részeket, beleértve Tel-Avivot. A harcoknak mintegy 30 gázai és 3 izraeli áldozata van. A gázai palesztin áldozatok között 10 gyerek is volt.

A Hamász rakétázása és az izraeli bombázások késő estig folytatódtak, eközben több izraeli településen súlyos utcai összecsapások zajlottak, és több helyen történt gyújtogatás. Lod vegyes arab-zsidó lakosságú városában éjfél környékén szükségállapotot kellett kihirdetni, miután palesztin tüntetők felgyújtottak egy rendőrségi épületet. A városba határrendész csapatokat rendeltek, és maga a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is odalátogatott.

Több ország, köztük minden arab ország, de például Törökország és az Afrikai Unió is tiltakozott az izraeli állami erőszak ellen.

A helyzet megoldása jelenleg távolinak tűnik, a Mércén továbbra is követjük az eseményeket.

Címlapkép: Kép: Twitter