Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ez a cikk több mint 3 éves.

Budapest Közel egy hete tart a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak egyetemfoglalása, amellyel az intézmény alapítványi tulajdonba kerülése ellen tiltakoznak, ugyanis szerintük ezzel az átalakítással az Innovációs és Technológiai Minisztérium elvette az SZFE autonómiáját, és teret engedhet a kormány befolyásának.

A hét folyamán a hallgatók több tüntetést is szerveztek: szerdán és pénteken is volt demonstráció az egyetem Vas utcai épülete előtt, ezekben a percekben pedig  éppen több ezer ember vonul ki az utcára, hogy élőláncot alkosson Budapest belvárosán átívelően, az SZFE épületétől a Parlamentig, több felsőoktatási intézményt és az Magyar Tudományos Akadémia Duna-parti székházát is érintve.

A Mércén folyamatosan frissülő cikk mellett élő videóban is közvetítjük a demonstrációt, kollégánk az élőlánc mellett, a különböző csomópontokat meglátogatva fog sétálni. A szervezők azt kérik, hogy aki részt venne a láncban, az tartsa be a másfél méteres távolságot a járványveszély miatt. Az egymás mellett állók az ikonikussá vált piros-fehér szalagot tartják kezükben.

 

Élőlánc az SZFE-től a Kossuth térig!Élőben a Mércén!

Közzétette: Mérce – 2020. szeptember 6., vasárnap

A mai tüntetés célja, hogy az egyetemfoglaló diákok a statéfalánc segítségével megpróbálják kézről kézre adva eljuttatni az Országházba az általuk írt Charta Universitatist.

Ebben fektették le ugyanis azokat az alapelveket, amelyek elfogadása után már el tudnák képzelni az együttműködést az átalakítást véghez vivő Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Az SZFE vasárnap reggel feltöltött egy videót YouTube-ra, amelyen néhány hallgató felolvassa az általuk írt szöveget: ebben leszögezik a felsőoktatás függetlenségét, az egyetem gazdasági és politikai hatalmaktól való elkülönülését, valamint az oktatás, a kutatás és a művészet szabadságát.

Az élőlánc csomópontjai. Fotó: SZFE HÖK / Facebook

Mi az a Magna Charta Universitatum?

„1988-ban, Bolognában – az első egyetem megalapításának 900. évfordulóján és helyszínén – került sor az európai egyetemek Magna Chartája ünnepélyes aláírására, 388 rektor részvételével Európa minden régiójából és más földrészekről is.

Az európai egyetemek Magna Chartája a sok évszázados hagyományokra hivatkozva rögzítette az ezredvég egyetemének misszióját, működésének alapelveit, és feladatai teljesítésének eszközeit. Az intézményi autonómiát, a sokféleséget legfőbb elvként fogalmazta meg, amelyet az oktatás és kutatás egysége, az akadémiai szabadság kívánalma követ” – olvasható a Felvi.hu-n.