Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felolvasták az egyetem chartáját a Kossuth téren

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kossuth tér Megérkezett az SZFE diákjai által írt Charta Universitatis a Kossuth térre, ezt követően az egyik hallgató felolvasta a dokumentum által említett alapelveket, amelyek biztosítását az egyetem is követeli a kormánytól, cserébe hajlandóak lennének a minisztériummal párbeszédet folytatni az alapítványi modellre váltásról.

Megérkezik az egyetem chartája a Kossuth térre. Fotó: Dián Ákos

A beszédből kiderült, hogy a Magna Charta Universitas ünnepélyesen kihirdeti azokat az alapjogokat, amelyek az egyetem függetlenségét hivatottak fenntartani.

„Az egyetemi autonómia évszázadok óta megkérdőjelezhetetlenül fontos és nélkülözhetetlen egyetemes érték, ami az európai kultúrában gyökerezik, és mint ilyen, a magyar jogállamiság és a demokratikus értékrendszer szerves részét képezi” – hangzott el.

Hangsúlyozták, a dokumentumba foglaltakkal eredetileg összhangban áll a magyarországi alaptörvény is, amelynek a szabadság és felelősség címet viselő része tartalmazza, hogy az ország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás függetlenségét, és a tanítás szabadságát is.

Fotó: Mérce

Az SZFE autonóm intézmény, amely oktatással, művészeti tevékenységgel és tudományos kutatással adja át a kultúra értékeit – mondta a chartát felolvasó hallgató, majd mindenki tapsolt.

A beszédet a „Szabad ország, szabad egyetem!” skandálás követte.

A Mérce videóján látható, ahogy megérkezik a charta a Kossuth térre: