Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem a szennyező vállalatoknak van szükségük mentőövre, hanem a bolygónak”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pénzügyminisztérium A Pénzügyminisztérium épülete előtt tartott rövid demonstrációt a klímaváltozás megfékezéséért küzdő, főként fiatalokból szerveződő Extinction Rebellion Magyarország, illetve a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Az eseményen felszólaló aktivista kifogásolta, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság kezelése során a legszennyezőbb iparágak, például az olaj- és autóipar, hatalmas támogatásokat kapnak, hogy újra növekedési pályára állítsák a gazdaságot.

„Az Európai Zöld Megállapodást a járványhelyzet után gazdaságélénkítésére akarják használni ahelyett, hogy egy új, az emberek szükségleteit szem előtt tartó gazdasági rendszer felépítését szolgálnák” – tette hozzá.

Emlékeztetett, ebből a globális tendenciából a magyar kormány is kiveszi a részét, például légitársaságoknak kínál kedvezményt, vagy épp a győri Audi-gyár működéséhez szükséges pénzügyi hátteret biztosítja. A Pénzügyminisztériumban jelenleg is azon dolgoznak, hogy a szennyező vállalatokat kimentsék, és a végtelen növekedésen alapuló rendszert fenntartsák.

A tiltakozók azt is kifogásolták, hogy a jövő évi költségvetéshez benyújtott, zöld kilábalást szorgalmazó módosítókat a kormánytöbbség mind lesöpörte az asztalról.

„Követeljük, hogy kormányaink olyan emberi szükségletek kielégítésére fókuszáljanak, mint az egészség, az élelmiszer-ellátás és a környezet” – hangzott el a beszédben.

Az Extinction Rebellion és a Magyar Természetvédők Szövetsége egy igazságosabb társadalmat és egy egészségesebb környezetet követel a fosszilis energiaiparnak kiszolgáltatott gazdaság helyett.

„Nem a szennyező vállalatoknak van szükségük mentőövre, hanem a bolygónak” – emelték ki.

A demonstrációról készült videós közvetítésünket itt nézhetitek meg:

 

Címlapkép: Extinction Rebellion Magyarország