Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: „Egy türk iroda zavarja az ellenzéket, de a hegyekben álló a mecsetek nem”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Gurmai Zita „Türk iroda Budapesten?” címmel tette fel kérdését. A kormány szerinte úgy fogad be török, azeri kazah, állampolgárokat, hogy az felülírja a magyar érdekeket. Azt vetette a miniszterelnök szemére, hogy miért tehetnek meg nálunk bármit ezek az emberek, és miért nem konzultál róluk a kormány az emberekkel.

Arról is megkérdezte Orbánt, miért nem vették napirendre azt a Törökországot a szíriai agresszió miatt elítélő állásfoglalást, amit az Európai Parlamentben megszavaztak a fideszes képviselők.

Orbán szerint igenis mindenkinek be kell tartania a magyarországi jogszabályokat, szerinte semmilyen különleges elbánásról nincs szó, bevett gyakorlat, hogy egy nemzetközi szervezet budapesti működését részben a magyar állam finanszírozza.

Gurmai visszakérdezett: mit kap Magyarország a Türk Tanács országaitól? Szerinte a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot a Fidesz-kormány ilyen jellegű intézkedései jelentik, mint a Türk Tanáccsal való kokettálás.

Orbán azzal vágott vissza:

„ha Magyarországon van egy türk iroda, az zavarja az ellenzéket, de ha Nyugat-Európában hegyekben állnak a mecsetek, az nem.”

Ehhez kapcsolódóan Orbán kifejtette, szerinte „kipcsak-ügyben” az ellenzéki politikusok hetekig gúnyolódtak a Nagykunság és Kiskunság lakóin, arra kérte őket, „adják meg nekik a tiszteletet”.