Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A költségek az égbe szöktek, az aktivisták kimerültek – bezár a Madridi úti menekültszállás

A Migration Aid menekülteket segítő civil szervezet elmúlt héten, Facebookon közzétett közleményében jelentette be, hogy május 31-én bezárják túlnyomórészt magánadományokból működtetett Madridi úti menekültszállásukat, ahol eddig az Ukrajnából menekülőknek nyújtottak segítséget.

„A mai naptól (2024 május 13.) nincs kapacitásunk új vendégeket fogadni, tranzit jelleggel sem”

– írják magyar és ukrán nyelven is, a rászorulókat az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vagy Magyarország kormányának vonatkozó honlapjára irányítva.

A tranzitszállás 2022-es megnyitása óta több mint 100 000 vendégéjszakát töltöttek ott az Ukrajnából menekülők, általában csak néhány napot, de az Európai Unión kívüli vízumra várók akár heteket is.

Telefonon értük el Siewert Andrást a Migration Aid elnökét, aki elmondta, hogy alapvetően erőforráshiány miatt zárják be a szállót. Bár igény az volna rá továbbra is, pláne a menekülők harkovi offenzíva következtében ismét növekvő száma miatt, a működtetési költségek nagyon megnövekedtek az utóbbi két évben – jelenleg a szállás működtetése havonta mintegy 18-20 millió forint –, de a túlnyomórészt mikroadományokból összeszedett támogatások nem követték ennek ütemét. Ahogy az sem elhanyagolható tényező, hogy az aktivisták is nagyon elfáradtak: a szállást önkéntesek működtetik, akiknek jelentős része már a kezdetektől jelen van. Az ő munkájukat a szervezet jelenlegi anyagi helyzete mellett nem lehet fizetett alkalmazottakkal pótolni.

Bár jelenleg mintegy száz ember van már csak a szálláson, szinte végig teljes kihasználtsággal működött, és a legalacsonyabb is mindössze 75 százalék volt. A szállásról kiköltöztetett embereket nem hagyják magukra: egy részüket – több mint 20 főt – a szervezet győri szállásán helyezték el, és a társszervezetekkel együttműködve mindenki számára találnak megoldást, aki maga nem tudja megoldani a helyzetet.

A Migration Aid mindemellett nem fejezi be az ukrajnai menekültek segítését, sőt, új projekteket is indítanak.

Jelenleg arról tárgyalnak, hogy a győri szállás mellett vidéken egy másik szállást is nyissanak Szombathelyen, ugyanis vidéken olcsóbb egy ilyen intézményt üzemeltetni, mint a fővárosban.

Továbbra is teljes kapacitáson, napi mintegy 70-80 fővel működik emellett az ukrán gyerekek oktatását szolgáló Learning Without Borders (LWB) projektjük, ahol ukrajnai menekült tanárok dolgoznak. Ennek anyagi bázisa biztosított jelenleg, ugyanis vannak céges támogatók, amelyek kifejezetten az LWB projektet támogatják.

Most fog továbbá megnyitni Esztergályhorvátiban az Alpakaland projektjük, ahol gyerekeket nyaraltatnak, valamint pszichológusok segítségével és állatterápiával segítenek megküzdeni a menekült gyerekeknek az átélt traumákkal. Az esztergályhorváti helyszín azért is érdekes, mert 2017-ben abból kerekedett botrány, hogy a Migration Aid 7-8, Magyarországon törvényesen tartózkodó menekültet nyaraltatott a faluban. Akkor több helyi is nemtetszésének adott hangot, és a polgármester is kritikusan állt a szándékhoz, az ukrajnai gyerekekkel szemben azonban kevésbé gyanakvók, a Migration Aid is sokat dolgozott együtt azóta a faluval.

A Madridi úti szállás bezárása már korábban felmerült: több mint egy éve, 2023 május 10-én írtuk meg, hogy a Migration Aid forráshiányból fakadón kénytelen bezárni az intézményt, ami addigra a 35 ezer, Magyarországon menekültstátuszt kapott menekülő közül 14 ezer embernek segített továbblépni hosszabb távon is igénybevehető lakhelyre, nem ritkán külföldre. Akkor szerencsére a széleskörű társadalmi összefogásnak hála megmenekült az intézmény, még Ukrajnából is kaptak támogatást – nem úgy, mint Magyarország kormányától.

Mint az ukrajnai háború 2022 február 24-i kirobbanása után kevesebb mint egy hónappal, március 18-án írtuk, a Madridi úti, rohamtempóban megnyitott menekültszállás állami támogatás nélkül nyitotta meg kapuit a háború elől menekülők előtt, így csak a Migration Aidhez befolyó adományokra támaszkodhattak. A szállást családok számára nyitották meg egy eredetileg munkásszállónak szánt épületben, tranzitszállásként, vagyis eleinte legfeljebb három éjszakára.

Mint akkori cikkünkben írtuk, a tömegszállásokhoz képest komfortos szállás 64 szobájában 284 férőhely állt a menekülők rendelkezésére, vagyis külön tudták elhelyezni a családokat. Az intézményben van továbbá étkező, gyereksarok, orvosi szoba, és a kisbabával érkező családokat saját fürdőszobával várták. Akkor ez volt az ország legnagyobb menekültszállója, és a leépített állami menekültügyi rendszert is épp csak elkezdték helyrepofozni, hogy legalább az Ukrajnából menekülőket ki tudja segíteni. A háború miatt menekülőkkel eleinte jobbára civilek, valamint önkormányzatok foglalkoztak emberfeletti erőfeszítések árán.

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!

 

Kiemelt kép: A Migration Aid Madridi utcai menekültszállása. Fotó: Mérce