Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefogtak az emberek, nem zár be az ukrajnai menekülteket befogadó Madridi úti szálló

Szinte az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy elegendő forrás híján június 4-én be kell zárni a Migration Aid Madridi úti menekültszállóját. A szervezet önkéntesei az épület elhagyására készülve már félig be is csomagoltak, de végig reménykedtek a maradásban. Nem hiába: a szálló egyelőre megmenekült.

Tegnap késő délután spontán lakógyűlésen jelentették be lakóknak a jó hírt, amit „hangos ováció, tapsvihar, egymás nyakába boruló, az örömtől, meghatottságtól, és a megkönnyebbüléstől pityergő emberek” fogadtak. Bár a legtöbb lakónknak mostanra találtak másik helyet, úgy tűnik, mindenki inkább maradna.
„Ez visszajelzés számunkra is, hogy ha nem is tökéletesen, de elég jól csináljuk, amit csinálunk”
– olvasható a menekültszálló csütörtök esti Facebook-posztjában.

A Migration Aid Madridi utcai menekültszállása. Fotó: Mérce

A Migration Aid menekülteket segítő civil szervezet által fenntartott szállón mindeddig 15 ezer ukrajnai menekült fordult meg, és több ezer önkéntes és támogató segítette a fennmaradását. A szálló tizenhat nappal az orosz-ukrán háború kitörése után nyitott meg, mindenfajta állami támogatás nélkül, civilek összefogásával.

Miután hónapok óta egyre nehezebb lett előteremteni a következő havi működéshez szükséges tizenegy millió forintos működési költséget, tavaszra vált nyilvánvalóvá, hogy a szervezet nem tud olyan forrást találni, ami tervezhető módon tudná biztosítani a költségeket.

A Migration Aid a kormánytól is kért segítséget, ezzel kapcsolatban azonban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón azt a homályos választ adta, hogy „előtte nem volt ilyen kérelem, de utána néz”, és „ha szükséges az, amit csinálnak”, akkor segíteni kell nekik.

A Mifration Aid Madridi úti menekültszállása. Forrás: Migration Aid / Facebook

A segítő kéz végül nem a kormánytól érkezett:

„Ma május 25-e van. És úgy néz ki, hogy elkezdhetünk kicsomagolni. A Madridi bezárásának híre megmozgatta a segítő szándékú embereket, sőt magukat a menekülteket is. Egy hete hallottuk először, hogy még Ukrajnában is gyűjtést hirdettek a Madridinak. Volt lakóink is sorban kérdezték, hogyan tudnak segíteni, mert szeretnék, ha az utánuk érkezőknek is lenne egy biztonságos, átmeneti menedéke Budapesten.”

– írják a civilek.

A szervezet köszönetet mond a szállót működtető önkénteseknek, és arra is felhívja a figyelmet, hogy mostanra sokan nagyon elfáradtak a mögöttük álló küzdelmes hónapok után, ezért örömmel fogadnak új jelentkezőket.