Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az iváncsai tömeges leépítés figyelmeztetés a többi munkaerő-kölcsönző cég számára is

A műszak közepén bocsátottak el több száz dolgozót pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból – adta hírül az rtl.hu. A csatorna híradójának információi szerint délután kettőkor a műszakvezető összehívta a dolgozókat, közölte velük, hogy ki vannak rúgva, szedjék össze a cuccaikat, majd a kijáratnál a belépőkártyáikat is elvették. 

„Voltak előzetes információk, hogy elbocsátások várhatók, viszont erre így senki nem volt felkészülve, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok ember”

– mondta el az rtl-nek az üzem egyik dolgozója. 

Az SK On Hungary iváncsai akkumulátorgyárában ugyan már működnek a gyártósorok, de egyelőre csak tesztüzem zajlik, a termelés még nem indult meg. A pénteken elbocsátott dolgozók munkaerő-kölcsőnző cégeken keresztül voltak foglalkoztatva.

„Elsősorban harmadik országbeli, kirgiz, ukrán, mongol és fülöp-szigeteki munkavállalókat érintett a pénteki elbocsátás”

– mondta el lapunk megkeresésére Székely Tamás a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke, aki szerint a megtorpanó nyugat-európai autópiac miatt visszaesett termelés áll az elbocsátások hátterében – ami miatt akár a tesztüzemet követő „rendes” termelés megindítását is későbbre halaszthatják a gyárban.

„Európai szinten egészen biztosan látszik az, hogy komoly probléma van az autógyártás terén.

Egyes államokban megszűntek az állami támogatások az elektromos autók tekintetében a magánszemélyek részére, és ez megállította a válság utáni gyors visszapattanást”

– fogalmazott Székely. Arról, hogy mi várhat most az elbocsátott külföldi vendégmunkásokra, a szakszervezeti vezető úgy fogalmazott, „nagyon kíváncsian várjuk, hogy milyen helyzetbe kerülnek”.

„A szállásbiztosítás, az étkezés az eddig a munkáltatóra hárult, nem a kölcsönző cégre, ez attól függ, például az SK esetében hogy mi a megállapodás a kölcsönzött munkavállalók ellátását tekintve, de a szerződéseket mi nem láttuk. Most a kérdés az, hogy a továbbiakban kire hárulnak ezek a feladatok.”

Székely szerint, mivel a munkaerő-kölcsönző céggel a dolgozóknak továbbra is érvényes munkaviszonyuk van, így kérdés az is, hogy kölcsönző cég „átdobja”-e őket máshova.

„Az Iváncsán kialakult helyzet jó figyelmeztetés a többi munkaerő-kölcsönző cég számára is”

– fogalmazott Székely Tamás hozzátéve, ők határozottan próbálták Iváncsán is elmagyarázni minden munkavállalónak, hogy csatlakozniuk kell a szakszervezethez ahhoz, hogy érdemi képviseletük és adott esetben segítségük – de nem jártak sikerrel, pedig a külföldi munkavállalók számára is nyitva áll a lehetőség a szakszervezeti tagsághoz. Különösen fontos lenne szerinte ez a kölcsönzött munkaerői státuszban dolgozóknak, mivel ők különösen kiszolgáltatottak. 

”Ez ellen mindent meg kell tenni, hogy Magyarországon minél inkább visszafogott legyen a munkaerőkölcsönzés. De egyértelműen látszik, hogy a kormányzat nem ebben érdekelt”

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy az országban egy tucat cégnek van engedélye arra, hogy harmadik országbeli munkavállalókat „importáljon” Magyarországra – ebből a VDSZ-nek eddig eggyel sikerült megállapodniuk hosszabb távú együttműködésben. A VDSZ elnöke szerint azt sem lehet teljes pontossággal tudni, hogy hányan dolgoznak jelenleg a kölcsönzött munkaerőként, mivel „a kormány megpróbálja eltitkolni azt”, de a legfrissebb információik alapján

több, mint 160 ezren lehetnek a legkiszolgáltatottabb státuszban.

A téma szóba került a szakszervezetek május elseji rendezvényén is, ahol elsősorban Bábel Balázs, a Vasas Szakszervezeti Szövetség tisztviselője arról beszélt, hogy hiába vannak tisztában a külföldről érkező dolgozók az érdekképviselet fogalmával, a munkaerőkölcsönzőkön keresztüli foglalkoztatás miatt korlátozott az érdekképviseleti lehetőségük, ugyanis a kölcsönző céggel gyakorlatban nem tudnak tárgyalni.

Bábel szerint nem elsősorban a nyelvi vagy kulturális akadályok jelentik a legnagyobb nehézséget, hanem a vendégmunkások kiszolgáltatott helyzete. A kölcsönzött munkásokat ugyanis gyakorlatilag bármikor ki lehet rúgni, ezzel pedig az itt tartózkodásuk jogalapja is megszűnik.

Amint arról beszámoltunk, magyar kormány a munkaerőhiány ürügyén nyitotta meg a gyárkapukat a vendégmunkások előtt 2022 júniusában. 2023 októberben ugyan ígéretet tett arra, hogy a munkahelyeket előbb fogják feltölteni magyarországi álláskeresőkkel, mint vendégmunkásokkal, ekkorra már régen ismert gyakorlat volt a vendégmunkások helyi dolgozókkal való betaníttatása, majd ezt követően a helyi dolgozó elbocsátása. A kormány ferdítése a KSH adataiban is visszaköszön: amint arra a Magyar Hang nemrégiben felhívta a figyelmet, 2022 tavasza óta a vendégmunkások számával párhuzamosan növekszik a munkanélküliség Magyarországon.

Az SK On Hungary iváncsai gyára körül több gond is adódott annak alapkőletétele óta. Tavaly júniusban sztrájkolók zárták el a még épülő üzem környékének forgalmát, miután az egyik építő (Garancsi István Fidesz-közeli vállalkozóhoz köthető) cég alvállalkozója hetek óta nem fizette ki a munkásait. Ősszel pedig már annyira zúgott a tesztüzemét kezdő gyár, hogy éjszakánként zavarta a környékbeli lakosokat, amire a Fidesz által támogatott polgármester is felháborodott posztokban reagált és zajmérő állomást telepített az önkormányzat a település gyárhoz legközelebb eső részére.

Támogass, hogy folytathassuk! 

Nem luxuskiadásokra költünk, a működésünk a tét.