Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

24 órás sztrájkba kezdtek a sopronkövesdi gyár dolgozói, a vendégmunkásokat kitoloncolással fenyegették a szakszervezet szerint

Miután az elmúlt hetekben nem sikerült megegyeznie a cégvezetésnek és a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi alapszervezetének a 2024-re vonatkozó béremelések mértékéről az Autoliv autóipari beszállító sopronkövesdi gyárában, ismét sztrájkba léptek a munkások.

A szakszervezet ezúttal 24 órás sztrájkot hirdetett április 10. szerda 14 órától, vagyis valamennyi műszakot érinti a munkabeszüntetés.

Telefonon értük el Marsitsné Horváth Marianna szakszervezeti titkárt, aki lapunknak elmondta, a cégvezetés mintha „megsértődött” volna: ugyanazt, a szakszervezet által elvártnál alacsonyabb ajánlatot tette a sztrájktárgyaláson, mint a korábbiakban. Ez a korábban egyoldalúan bevezetett emelés, aminek jegyében az operátorok bére márciustól 13 százalékkal növekszik.

A sopronkövesdi Autolivnél idén már tartottak két figyelmeztető sztrájkot, március 21-én két órára állt le a termelés, március 27-én pedig – miután a korábbi alkalom után sem jutott dűlőre a cégvezetés és a szakszervezet – már hat órára tették le a munkát.

Marsitsné elmondta, hogy jelenleg nem az összes dolgozó, de legalább 80 százalékuk vesz részt a sztrájkban, az ukrajnai és fülöp-szigeteki vendégmunkások mellett néhány magyarországi munkás vette fel a műszakot.

Az Autolivnél szervezett sztrájkok érdekessége, hogy a cégnél a szakszervezet komoly energiát fektet a vendégmunkások megszervezésébe is, ezért 21-én ők is részt vettek a sztrájkban. 27-én viszont a szakszervezet információi szerint megfenyegette őket, és megtiltotta nekik az őket foglalkoztató munkaerőkölcsönző a részvételt – ami egyébként jogszabályokba ütközik, ahogy az is, ha nem engedik őket belépni a szakszervezetbe.

Ezúttal nem ez a helyzet, Marsitsné Horváth Marianna szerint a munkaerőkölcsönző kifejezetten jelezte a vendégmunkások felé, hogy részt vehetnek a sztrájkban, amennyiben úgy látják jónak, és abban sem gátolják őket, hogy csatlakozzanak a Vasashoz.

„Viszont az autolives vezetők beküldték őket sorokra. (…) Az autolives vezetők megfenyegették a dolgozókat, elég sok sorfelelőst felhívtak, leépítésekkel fenyegették őket, ez hatott ki a sztrájkunkra most. Akik dolgoznak, azért dolgoznak, mert meg lettek fenyegetve”

– mondta lapunknak a szakszervezeti titkár, hozzátéve, hogy tudomásuk szerint személyesen fenyegették meg az érintetteket.

A szakszervezet közleményéből pedig az derül ki, hogy több ukrajnai vendégmunkás részt vesz a munkabeszüntetésben, míg a fülöp-szigetekieket kitoloncolással fenyegették a középvezetők.

Mint a titkár elmondta, folyamatosan végzik a szervezőmunkát a cégnél, a vendégmunkások körében is. Amennyiben pedig a cég ajánlata a mostani, 24 órás sztrájk után továbbra sem közeledik a szakszervezet követeléseihez, folytatni fogják a nyomásgyakorlást – ameddig a tagság így látja jónak.

Ugyanakkor azt is elmondta: amennyiben a munkáltató januárig visszamenőlegesen adna béremelést, akkor a szakszervezet is hajlandó lenne engedni – de ameddig a cég elzárkózik attól, hogy jobb ajánlatot tegyen, a Vasas is fenntartja korábbi követeléseit.

A szakszervezet szerdai közleménye szerint követelései továbbra is a következők, január 1-ig visszamenőlegesen:

  • az operátori és DLS állományban (sorfelelős, anyagmozgató, stb.) foglalkoztatottak részére 15%-os bérfejlesztés,
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12%-os bérfejlesztés,
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelése a saját munkavállalók részére 15.000 forint összegben,
  • évi 160.000 forintos üdülési jutalom úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel.

A stockholmi székhelyű Autoliv a cég honlapján elérhető információk szerint a világ legnagyobb gépjármű-utasvédelmi berendezéseket – biztonsági öveket, légzsákokat, kormánykereket, radar-, képfeldolgozó- és egyéb biztonsági rendszereket – gyártó cégcsoportja. A vállalatcsoport 27 országban 64 000 főt foglalkoztat. A cégcsoport magyar tagja, a sopronkövesdi székhelyű Autoliv Kft. Európa legnagyobb biztonsági öveket gyártó üzeme. Az 1990-es alapítás után a termelés 1991-ben indult el Sopronban, majd 1993-ban Sopronkövesden kezdődött meg az új üzem építése, ahol 1995-ben megindult a termelés több mint száz alkalmazottal. Az ezt követő években jelentősen bővült az üzem területben, kapacitásban és foglalkoztatotti létszámban egyaránt. A vállalatnál jelenleg az elérhető cégadatok alapján körülbelül 1 600 fő dolgozik. Az Autoliv Kft. 2023-as adózás előtti bevétele 65 és fél millió euróra, azaz nagyjából 23 és fél milliárd forintra rúgott.

A céget kerestük kérdéseinkkel. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ha Te is fontosnak érzed, hogy ezek a témák nagyobb teret kapjanak a közbeszédben, szállj be a támogatásunkba, akár havi ezer forinttal, hogy folytathassuk!