Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Saját szakértőivel is megvizsgálja a szakszervezet, mi történt a komáromi akkugyárban

Szúrós szag terjedt, és több dolgozó fejfájásra panaszkodott vasárnap este a dél-koreai  SK Innovation komáromi akkumulátorgyárában, ezért a dolgozókat vagy legalábbis egy részüket kiterelték a gyárból – írta meg hétfőn a telex. A lap több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy vasárnap este üzemzavar volt az SK komáromi gyárában, helyiek körében az terjedt el, hogy az üzemben veszélyes vegyi anyag szivárgott. Az RTL-hez eljuttatott felvételeken az látszik, hogy sorban álltak mentőautók a gyár előtt vasárnap este.

A Mérce megkeresésére Székely Tamás a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke elmondta,

keddre mind a nyolc kórházba szállított dolgozó hazatérhetett, nem történt komolyabb sérülés.

A telex kérdésére a Komárom-Esztergom vármegyei katatrófavédelem arról adott tájékoztatást, hogy hozzájuk „2024. március 31-én érkezett bejelentés szerint egy komáromi üzemben szúrós szag érezhető, több dolgozó fejfájásra panaszkodott. A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.”

A katasztrófavédelem mérési eredményeiből kiderül, hogy a levegőben hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid volt, de mindkettőből jóval a határérték alatt. Az Országos Mentőszolgálat szerint 8 embert szállítottak kórházba fejfájás, émelygés, mérgezés gyanú miatt, stabil állapotban.

A cég kedden kedden kiadott közleményében arról számolt be, hogy a hatóságok mobil laboros mérései nem mutattak ki határérték feletti veszélyes anyagokat az üzemben, ennek ellenére belső vizsgálatot indít a történtek felderítésére.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az SK Ont úgy működtessük, hogy munkatársaink és a komáromi lakosok biztonsága ne kerüljön veszélybe. Az illetékes hatóságok laboreredményétől függetlenül belső vizsgálatot rendeltünk el a probléma azonosításának felderítésére, illetve a megelőzés érdekében további intézkedéseket hajtunk végre. Ezúton elnézést kérünk a problémáért, amelyet ez az incidens okozott” 

– írta a komáromi akkumulátorgyárat üzemeltető cég a laphoz eljuttatott levelében.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint valószínűleg emberi mulasztás történhetett, aminek hátterében az is állhat, hogy az üzemben nagy a fluktuáció és egyre több a külföldi munkavállaló. Bár ez még csak feltételezés a részükről, de az eset óta folyamatosan próbálnak információhoz jutni a szakszervezeti tagoktól. Székely a lapunknak elmondta azt is, hogy mivel „a hidrogén-cianid egy érdekes anyag” ezért

az eset utózöngéit szeretnénk kivizsgáltatni a saját szakértőikkel, így a már hazaengedett munkavállalóknál is újabb vizsgálatokat végeznének.

A szakszervezeti vezető szerint a vasárnapihoz hasonló esetek elkerülésében komoly szerepet játszana megfelelő oktatás.

„Itt az emberek az oktatása és a megelőzés mellett egy sokkal szigorúbb állami kontroll az, amire szükség lenne, de biztosak vagyunk, hogy erre nem fog sor kerülni. A komáromihoz hasonló akkumulátorgyárak esetében az elkövetkezendő időszak kormányzati lépései sem ebbe az irányba mutatnak”

– mondta el a Mércének Székely, aki szerint a március 31-i eset rávilágít a nagyszámú kölcsönzött munkavállalóval járó problémára, akik között egyre több az olyan idegen nyelvet beszélő, aki nem tud kommunikálni a közvetlen cégvezetéssel, a különböző műszakok vezetésével.

A Mércén több alkalommal is beszámoltunk már hazai akkumlátorgyárakban történt balesetekről: tavaly tavasszal két dolgozó meghalt, egy pedig megsérült a SungEel szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosító üzemében, miután egyikük flexszel esett neki egy eldugult darálógépnek. Az utólagos hatósági vizsgálatból kiderült, a dolgozók nem kaptak megfelelő munkavédelmi oktatást, a darálógépnek pedig nem volt szerelési szabályzata.

Tavaly júliusban egy engedély nélkül használt darálógép robbant fel ugyanennek a cégnek a bátonyterenyei telephelyén, a balesetben négyen megsérültek, egy dolgozó súlyosan. Emellett több ellenőrzés során megállapította a munkavédelmi hatóság, hogy rákkeltő anyagokkal veszélyeztette dolgozóit a dél-koreai cég, és a légszennyezettség is meghaladta a megengedett határértéket. Idén júniusban ismét kigyulladt egy darálógép, ezúttal az üzemben tartózkodók sértetlenül hagyták el az épületet.

A HVG360 által nyilvánosságra hozott esetekből kiderült, az SK On komáromi gyárában 2021 óta többször is erős vegyi anyagok mérgeztek meg dolgozókat, hol azért, mert súlyosan rákkeltő anyagokat kellett védőfelszerelés nélkül mozgatniuk, hol azért, mert a műszakvezető arra utasította őket, hogy dolgozzanak tovább, annak ellenére, hogy rosszul lettek a velük egy helyiségben füstölgő, mérges gázokat okádó akkumulátorcellától. De arra is volt példa, hogy egy lángoló cellát kellett védőfelszerelés nélkül oltaniuk, aminek szintén mérgezés lett az eredménye.

Címlapkép: Csengel Karina / Mérce