Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érdeklik az igényeid a partnered, a környezeted, a munkahelyed vagy a döntéshozókat?

Március 8-a a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak nemzetközi napja, mégis leginkább virágajándékozásra korlátozódik a férfiak cselekvése ezen a napon, a nők problémái így jobbára láthatatlanok maradnak.

Persze, a virág kedves gesztus, aminek lehet örülni, de megkérdeznek-e nőként, hogy valóban hogy vagy és mit szeretnél?

Érdeklik az igényeid a partneredet, a környezetedet, a munkahelyedet vagy a döntéshozókat?

– teszi fel a kérdést a Patriarchátust Ellenzők Társasága (Patent Egyesület), amely nőnap alkalmából figyelemfelkeltő plakátkampányt indított.

A Patriarchátust Ellenzők Társasága – Patent Egyesület figyelemfelkeltő plakátja a Határ úti villamosvégállomáson. Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce

A plakátok Budapest néhány forgalmas tömegközlekedési csomópontján hívják fel a járókelők figyelmét arra, hogy egy napnyi látszólagos figyelem és virág helyett az év minden napján sokkal nagyobb szüksége lenne a nőknek például:

  • egyenlő házimunka megosztásra, mivel Magyarországon tízből nyolc nő végez minden nap házimunkát, míg a férfiak közül csak tízből három;
  • biztonságra, ugyanis a – legtöbbször közeli hozzátartozóik által – bántalmazott nők és gyerekek nem kapnak valódi védelmet, nem képesek megelőzni áldozattá válásukat a hatóságok, sőt a magyar igazságszolgáltatás sok esetben inkább az elkövetők oldalán áll;
  • recept nélkül kapható esemény utáni tablettára, mert ma általános gyakorlat az egészségügyben a sürgősségi fogamzásgátlót kérő nők megalázása és szándékos bizonytalan helyzetben tartása.

A Patriarchátust Ellenzők Társasága – Patent Egyesület figyelemfelkeltő plakátja a Sugár üzletház mellett. Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce

„Virágot adni kedves gesztus, de…
… mit üzen a virág, ha a körítés csak a nők kedvességét és szépségét méltatja és nem beszél a nők bátorságáról, eszéről, erejéről?
… mihez kezdjünk vele, ha eközben nők százezrei élnek lelkileg, gazdaságilag és sokszor fizikailag is bántalmazó párkapcsolatban, a hatóságok és intézmények pedig cserben hagyják őket?
… tényleg a megbecsülés jele-e, ha eközben a nők egyedül maradnak a láthatatlan és ingyen végzett gondoskodási munkákkal, mint a gyereknevelés és az idős szülők ápolása?
… mire megyünk vele, ha a mindennapokban nem rendelkezhetünk a testünk és életük felett, ha bántanak és megaláznak minket akkor is, ha gyereket vállalunk és akkor is, ha nem szeretnénk anyák lenni?” – sorolja a Patent Egyesület. A nőjogi szervezet kíváncsi, mi mindent kérnének a nők virág helyett, ezért létrehoztak egy nőnapi kívánságküldő oldalt, melyen keresztül bárki elküldheti nekik, mire lenne valóban szüksége. A felület ide kattintva és a plakátokra kihelyezett QR-kódokon keresztül érhető el.

A Patriarchátust Ellenzők Társasága – Patent Egyesület figyelemfelkeltő plakátja a Sugár üzletház mellett. Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce

A szakmai kamara támogatja, most a Belügyminisztériumon a sor

Már közel 45 ezren írták alá a Patent januárban indított petícióját a 72 és a 120 órás esemény utáni tabletta recept nélkülivé tételéért. Az esemény utáni tabletta kiváltásához jelenleg a nőknek hosszadalmas és általában megalázó procedúrákon kell átesniük, azt éreztetve velük, hogy felelőtlenek, hogy nem dönthetnek a saját testükről vagy épp az orvosok idejét pazarolják.

Mint azt a petíciót indító szervezet hangsúlyozza, a vénykötelességnek kizárólag politikai oka van. Rengeteg adat áll rendelkezésre arról, hogy a tabletták orvos nélkül is biztonságosan használhatók, az alkalmazás előnyei meghaladják a kockázatokat. Mégis folyamatosan visszatérő „érv”, hogy a recept nélküli sürgősségi tabletta veszélyes, és a nők „biztosan úgy kapkodnák, mint a cukorkát”, azt sugallva, hogy a nők felelőtlenek, megbízhatatlanok, nem képesek informált döntést hozni a saját testükről, ezért szigorú szabályokra van szükség. Az esemény utáni tabletta körüli viták tehát valójában arról szólnak, hogy a döntéshozók elég felelősségteljesnek tartják-e a nőket ahhoz, hogy megengedjék nekik a saját testük és reprodukciójuk feletti önrendelkezést.

Ebben történt most jelentőségteljes előrelépés, miután a Patent múlt héten szakmai állásfoglalást kért a Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet-nőgyógyászati Tagozatától a tabletta vénykötelességével kapcsolatban. A megkeresésre hivatalos választ egyelőre nem kaptak, de a HVG értesülései szerint a kérdést szavazásra bocsátották, amelynek az lett az eredménye, hogy a szülész-nőgyógyászok legfőbb szakmai testülete is támogatná, ha a sürgősségi fogamzásgátló tabletta Magyarországon is recept nélkül elérhető lenne.

A nőjogi szervezet szerint a döntés fontos mérföldkő, ugyanis az egészségügyért is felelős Belügyminisztérium néhány héttel ezelőtt a közel 45 ezer ember által aláírt petícióra reagálva azt mondta, hogy „Magyarországon a szülészeti és nőgyógyászati szakmai tagozat véleményét tartják irányadónak” a tabletta vénykötelességével kapcsolatban.

Ha szeretnéd, hogy az ilyen témájú cikkeinket a postaládádba is elküldjük 3 hetente, programajánlók és egy exkluzív interjú kíséretében, iratkozz fel a Mérce Lila hírlevére!

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter